11 Ocak 2019 Cuma

HDP’li Leyla Güven’e uluslararası destek

Tutuklu bulunduğu Diyabarkır Kapalı Cezaevi’nde 65 gündür açlık grevinde bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’e uluslararası destek geldi.

Avrupa ve Ortadoğulu parlamenterler ile aralarında Prof. Immanuel Wallerstein, Prof. David Graeber, Prof. Norman Paech, Denis O’Hearn, Prof Kariane Westrheim, Isabel Kaeser gibi dünya çapında önemli gibi önemli isimlerin de bulunduğu 100 akademisyen, siyasetçi, gazeteci ve aktivistten destek geldi.

150’DEN FAZLA MAHKUM AÇLIK GREVİ YAPIYOR

Akademisyenler, Abdullah Öcalan ve tüm siyasi tutsaklar üzerindeki tecridin son bulması çağrısı yaptı. Açıklamada, “150’den fazla mahkum da dayanışma için açlık grevine katıldı. Ayrıca 14 Kürt siyasetçi de Fransa’nın Strazburg şehrinde açlık grevine devam ediyor. Tecride derhal son verilsin ki açlık grevleri son bulsun.” denildi.

260 BİN KİŞİ CEZAEVİNDE

Türkiye hapishanelerinde insan sayısının 260 bine ulaştığının belirtildiği açıklamada, “İnsan hakları kuruluşları, tutuklulara karşı insan hakları ihlallerinin arttığını bildiriyorlar. Hücrede tecrit bu ihlallerin en ağırlarından biridir. Türkiye’yi Mandela Kuralları’na uymaya çağırıyoruz.” ifadelerine yer verildi.

PARLAMENTERLERDEN DESTEK

Kıbrıs’ta gerçekleştirilen “Orta Doğu ve Doğu Akdeniz-Aktif Bir Yanardağ” başlıklı konferansta Leyla Güven ve tecride karşı başlattığı açlık grevi gündeme geldi. Konferansa katılan Avrupa ve Ortadoğulu parlamenterler ile diğer konuklar Güven’le dayanışma içinde olduklarını ifade ettikleri bir açıklama yayımladı.

“LEYLA GÜVEN’İN SAĞLIĞINDAN ENDİŞELİYİZ”

Açıklamada, “Leyla Güven, 7 Kasım 2018’den bu yana Türk Hükümeti’nin Abdullah Öcalan’a uyguladığı hukuksuz tecridi protesto etmek için açlık grevine başladı. Güven’in sağlığı hızla kötüleşiyor. Önemli oranda kilo kaybetti. Leyla Güven’in beyin tümörü var, gerekli ilaçları ancak tok karınla alması gerektiğinden ilaçlarını da alamıyor. Güven’in sağlığının kötüleşmesinden dolayı çok endişeliyiz.” denildi.

HDP’ye yönelik saldırılar Meclis gündeminde

HDP’LİLER GÜVEN İÇİN CEZAEVİNE YÜRÜDÜ

Bu arada Leyla Güven’in tutuklu bulunduğu Diyarbakır’daki cezaevine yürüyen HDP’li vekiller ve yüzü aşkın partiliye polis müdahale etti. Polis katılımcıları darp ederken, çok sayıda kişiyi de gözaltına aldı.

Polisin müdahalesinden HDP’li vekiller de nasibini aldı.

POLİS VEKİLLERİ DARP ETTİ

Polis müdahalesi sırasında HDP’li vekiller Semra Güzel, Remziye Tosun, Saliha Aydeniz ve Musa Farisoğulları ile çok sayıda kadın, polis tarafından darp edildi. Bunun üzerine HDP’li vekiller Remziye Tosun, Saliha Aydeniz ve Musa Farisoğulları, Karacadağ Caddesi üzerinde yolu trafiğe kapatarak, oturma eylemi gerçekleştirdi.

GÜVEN’İN TALEBİ TALEBİMİZDİR

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel ise tüm engellemelere rağmen, çok sayıda vatandaş ile birlikte Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gitti. Güzel, polis müdahalesinin hukuksuzluk olduğunu belirterek, “Bu ülkede hukuk değil, hukuksuzluk işliyor. Leyla Güven’in talepleri talebimizdir. Taleplere derhal cevap verilmelidir. Açlık grevleri sonucu yaşanacak olumsuzluklardan iktidar sorumludur.” dedi.

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder