11 Ocak 2019 Cuma

İşsizlik Fonu işsizlere değil, hükümete çalışıyor

İşkur verilerine göre kayıtlı işsiz sayısı bir yılda 910 bin, bir ayda 213 bin arttı. 213 bin kişinin sadece 72 bin 410’u işsizlik ödeneğine hak kazandı. Her çalışanın maaşından zorunlu olarak kesilen işsizlik ödeneği, yine işsiz kalanların çok azına ulaştı.

BOLD- Türkiye İş Kurumu (İşkur) aralık verilerine göre, 2017 yılı aralık ayında 2 milyon 599 bin 292 olan toplam kayıtlı işsiz sayısı 2018 yılı aralık ayında 3 milyon 509 bin 603’e yükseldi. Krizin etkisiyle sadece son 9 ayda kayıtlı işsiz sayısı 1,2 milyon kişi arttı.

YÜZDE 30’U GENÇ İŞSİZ

Kayıtlı işsizlerin yüzde 49’unun erkek, yüzde 51’inin kadın olduğu belirtildi. Bir diğer çarpıcı veriye göre, 3,5 milyon kayıtlı işsizden yüzde 30’unu 15-24 yaş grubundakiler oluşturdu.

Aralıkta işsiz sayısı bir önceki aya göre 213 bin kişi artarken, sadece 72 bin 410 kişi işsizlik ödeneği almayı hak kazandı. Aralıkta işsizlik ödeneği kapsamında 577 bin 54 kişiye 543 milyon 62 bin 702 TL ödendi.

Şanlıurfa’da 1.000 kişilik 9 aylık iş için 44 bin kişinin stadyumda kura çekmesi Türkiye’de işsizliğin hangi boyutlara geldiğini ortaya koydu.

İŞSİZLİK MAAŞI ALMANIN ŞARTLARI NELERDİR?

Bugüne kadar GAP başta olmak üzere hükümetin kaynak ihtiyacını karşılamak için kullandığı İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işsizlik maaşı almak deveye hendek atlatmak kadar zor. Hükümet fondan maaş alma şartlarını sürekli ağırlaştırıyor.

Peki, çalışanlar işsiz kalırsa nasıl işsizlik maaşı alabilir?

  • Çalışanın kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmaları gerekiyor yani ne kadar süreyle sigortalı çalışmış olursa olsun istifa edenler işsizlik ödeneği alamıyor.
  • Sigortalı çalışırken işsiz kalanların hizmet akdinin sona erdiği tarihi izleyen günden itibaren 30 gün içinde İşkur birimlerine veya elektronik ortamda İşkur adresinden müracaat etmesi gerekiyor. Başvurmayan ödenek alamıyor ve 30 günden sonra başvurursa geçen süre hakkından düşülüyor.
  • Sigortalıyken işten ayrılmadan önceki son 120 gün içinde primlerinin “kesintisiz” ödenmiş olması gerekiyor
  • Son üç yıl içerisinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödenmiş olması gerekiyor.

İstisnalar hariç, 1 gün bile bu süreler eksikse, işsiz kalanlar kendileri için düzenlenmiş fondan yararlanamıyor.

HER TORBA KANUNDA KULLANIM ALANLARI GENİŞLETİLDİ

İşsizlik sigortası fonu, 2008 yılına kadar sadece “işsizler” için kullanılırken, 2008 yılında yaşanan küresel ekonomik krizden sonra, yüzde 4,7 küçülen Türkiye ekonomisi için adeta can suyu olarak görüldü.

2008 yılından başlayarak çıkan her torba kanunda, işsizlik sigortası fonunun kullanım alanları genişletildi.

KAMU BANKALARINA BİLE KAYNAK OLDU

4447 sayılı Kanun’da esaslı 8 değişiklik yapılmış, İşsizlik Sigortası Fonu sadece işsizlik ödeneğine değil, birçok farklı başlıkta kullanılmaya başlanmıştı. Bunlara ek olarak  OHAL döneminde çıkan Kanun Hükmünde Kararname’ler (KHK) kapsamında fonun kullanım alanı daha da genişletildi.

En son İşsizlik Sigortası’ndan kamu bankalarına “ucuz kredi/borç verilmesi” vakası ile fon tartışmaları yeniden başladı. Vakıfbank, Eximbank ve Halkbank vakası ile işsizlik sigortası fonu kamu bankları ucuz kredi kaynağı olmanın ötesine geçip kamu bankalarının zararının ortağı oldu.

SEÇİM YILINDA FONDAN 9 AYDA 16 MİLYAR TL HARCANDI

Fondan Ocak-Eylül 2018 döneminde 16 milyar TL harcandı. Seçim kararının alındığı nisan ayı sonuna kadar aylık ortalama fon gideri 1 milyar 151 milyon iken seçim kararından sonra bu dönemde aylık ortalama fon gideri 2 milyar 260 milyon oldu. Aradaki farkın artışına rağmen istihdam yerinde saydı. Bu da işsizlik fonunun esas hedefinin işsizlere destek olmadığını ortaya koymaya yetiyor.

İşsizlik Fonu işçiden kesip patrona veriyor

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder