12 Ocak 2019 Cumartesi

İnşaattaki kriz yabancıya yaradı, 172 bin kişi Türkiye’den mülk aldı

İnşaat sektöründe yaşanan kriz ve TL’nin dolar ve euro karşısındaki değer kaybı, Türkiye pazarını yabancılar için cazip hale getiriyor. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bugüne kadar 172 bin 644 yabancı uyruklu kişi ve 4 bin 119 yabancı sermayeli şirketin Türkiye’den taşınmaz mülk satın aldığını açıkladı.

Tarla, bağ, bahçe gibi ana taşınmazların toplam parsel adedi ise 14 bin adet oldu. Bunların toplam ana taşınmaz hisseye isabet eden yüz ölçümü ise 15 milyon 553 bin 992 metrekare olarak belirlendi. Sözcü’den Deniz Ayhan’ın haberine göre, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yabancılara yapılan mülk satışları hakkında bilgi verdi.

TÜRKİYE YABANCILAR İÇİN CAZİP PAZAR

İnşaat sektöründe yaşanan kriz, yaşanan küçülme, Türkiye’de konut sektöründe ciddi seviyede konut stoku oluşmasına yol açmıştı. Yaşanan kriz sebebiyle özellikle yabancıların en fazla ilgi gösterdiği İstanbul’da konut fiyatları yüzde 25 oranında gerilemişti.

TL’nin dolar ve euro karşısında 2018’de yüzde 40’ın üzerinde değer kaybetmesi de, yabancılar için Türkiye pazarını cazip kılan önemli etkenlerden. Geçtiğimiz aralık ayında yabancıların vatandaşlık hakkı için konut alma limitleri 1 milyon dolardan 250 bin dolara düşürülmüştü.

2018’DE 33 BİN KİŞİ MÜLK ALDI

Bakan Pekcan, “Ülkemizde taşınmaz edinen yabancı sermayeli şirket sayısı 4 bin 119, toplam hisseye isabet eden yüz ölçümü 216 milyon 564 bin 727 metrekaredir 2018 yılında ülkemizden arsa, tarla, bağ, bahçe ve bağımsız bölüm konut, dükkan edinen yabancı kişi sayısı da toplam 33 bin 657’dir.” bilgisini verdi.

YENİ ZELANDA’DAN KENYA’YA KADAR

Önerge sahibi Ömer Fethi Gürer ise, son yıllarda yapılan düzenlemelerle yabancı uyruklu kişilerin ülkemizde mülk edinmesinin özendirildiğini belirterek, “Araplar, İngilizler, Almanlar ve Yunanlar başta olmak üzere, Yeni Zelanda’dan Kenya’ya, El Salvador’dan Ruanda’ya kadar farklı ülkelerden ülkemize mülk edinmeye gelenler var ve rakam her yıl artarak devam etmektedir.” dedi.

2018 YABANCIYA SATIŞTA REKOR YILI

Öte yandan bu yılın 10 ayında yabancılara konut satışı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 69,8 artış göstererek 30 bin 431 olmuştu. Geçen yılın tamamında yabancılara 22 bin 234 konut satışı yapılan sektörde, 2018’de bu sayının 40 bine ulaşması bekleniyor. 2018 yılı yabancıya mülk satışında rekor kırılan yıl oldu. 2018’de Türkiye’den en fazla mülk alanlar ise Irak vatandaşları oldu.

Amerikan basını yazdı, en hesaplı evler Türkiye’de

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder