24 Temmuz 2019 Çarşamba

24 Temmuz’da gazetecilerin hali budur

183 gazeteci hapiste, 167 gazeteci hakkında arama kararı var, binlercesi işsiz, medya tamamen iktidarın kontrolünde. Basın özgürlüğü günü kutlu olsun.

BOLD – 24 Temmuz sansürün kaldırılışının yıl dönümü ve Bayramı. Türkiye’de gazeteciler ise bu günü basın özgürlüğü için mücadele günü olarak karşılıyor. Ve bugün Türkiye’de gazeteciler hapiste, yüzlercesi yargı kıskacında. 10 bini aşkın işsiz gazeteci var, iş bulabilenlerin çoğu ise güvencesiz. Medyanın yüzde 95’i ise iktidar kontrolünde.

KISKAÇ ALTINDAKİ GAZETECİLER

-183 gazeteci cezaevinde. Bunlardan 98’i ağırlaştırılmış müebbete varan hapis cezaları almış hükümlü gazeteciler. 85’i ise yargılaması süren tutuklu gazeteciler.

– 167 gazeteci hakkında ise arama kararı var. Yakalandıklarında tutuklanacaklar.

– Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından basın kartı verilmeyen gazeteci sayısı: 1954

-Türkiye, dünya basın özgürlüğü sıralamasında 157. sırada

-10 bini aşkın işsiz gazeteci var

– Ocak 2013 – Temmuz 2016 arasında 35 bin 991 basın kartı iptal edildi.

– 15 Temmuz sonrası iptal edilen basın kartı sayısı ise 708.

– Medyanın yüzde 95’i iktidar kontrolünde

– İnternet gazetecileri güvencesiz

– Yerel gazeteler resmi ilân kıskacında

– Medya çalışanlarının çoğu sendikasız, toplusözleşmesiz

– Adalet Bakanlığı verilerine göre 2003-2016 yılları arasında 11 bin 2016 kişi hakim karşısına çıktı. Bu sayı Türkiye genelindeki basın çalışanlarının yüzde 68’i iken, İstanbul’da haftada 15 basın emekçisine dava açıldığı anlamına geliyor.

– 14 yıl boyunca, haftada 7 kişi ise Basın Kanununa Muhalefet ettiği gerekçesiyle yargılandığı davalarda hüküm giydi.

İLGEZDİ: BAKANLIK VERİ GİZLİYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi de 24 Temmuz Basın Bayramının 111’inci yıl dönümü dolayısıyla bir rapor açıkladı. İlgezdi, yaşanan baskı, sansür, işten çıkarma, kapatma, hapsetme zorluklarına karşı gazeteciliğin gün geçtikçe daha zor şartlar altında yapıldığına dikkat çekerek, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ilk bir yılında en az bin 732 gazetecinin işsiz kaldığı ortaya çıktı. Medya kuruluşlarının el değiştirerek iktidara yakın insanlara geçmesi, kapanmalara ve daralmalara neden olmakta, gazetecilik yaptıkları için “istenmeyen” ilan edilen kalemler işsiz bırakılmaktadır” dedi.

Raporunda çarpıcı verilere yer veren İlgezdi, “2009-2017 yılları arasında Türkiye’de hakkında dava açılan gazeteci sayısı yüzde 17 oranında arttı. Aynı yıllar itibariyle mahkûm olan gazeteci sayısında ise yüzde 160 artış yaşandı” dedi.

İlgezdi, kamu görevini yerine getiren, halkı bilgilendiren gazetecileri sindirmek konusunda özel bir çabası olan iktidarın, 2018 yılında Basın Kanuna ilişkin verileri açıklamayarak, yaşanan adaletsizliği gözlerden kaçırma telaşına girdiğini açıklayarak, “2009 yılından beri basın kanununa ilişkin verileri açıklayan Adalet Bakanlığı, 2018 yılında bu verileri açıklamaktan vazgeçerek, basın emekçilerinin yaşadıkları mağduriyetin görünmesine engel oldu” dedi.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder