25 Temmuz 2019 Perşembe

Türkiye “zeka”yı da ithal etmeye başladı

İthal sığır, ithal saman, ithal patates, ithal soğan derken AKP döneminde tepeden tırnağa dışa bağımlı hale gelen Türkiye, şimdi de “ithal zeka” ile gündemde.

BOLD – Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye’de teknolojik araştırmalar yapılması için başlattığı program kapsamında dünyanın çeşitli ülkelerinden üstün zekalı 127 kişinin geleceğini açıkladı.

Yüksek maaşlar (20-24 bin TL) karşılığında Türkiye’de çalışacak olan bu “üstün zekalılar” ile ailelerinin yol masrafları ve sağlık giderleri gibi çeşitli harcamalar projeye göre devlet bütçesinden karşılanacak.

Dünya çapında duyurusu yapılan Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ile 127 kişiye yüksek maaşın yanı sıra proje hibesi de verilecek.

Yurt dışında yaşayan ve içerisinde yerlilerin de bulunduğu 243 kişinin başvurduğu programa, projesi uygun görülen 127 üstün zekalı katılmaya hak kazandı.

20 ila 24 bin TL arasında bir maaşla çalışmak için Türkiye’ye dönmeye hazırlananların 98’i Türk. Üstün zekalıların Türkiye’ye gelerek teknolojik araştırma yapması bekleniyor.

MAAŞ HARİCİNDE 1 MİLYON TL’YE KADAR HİBE VERİLECEK

Genç araştırmacılar projeleri için 500 bin TL, deneyimli araştırmacılar ise 1 milyon TL hibe alacak. Araştırmacıların çalışacağı kurumlara ise 720 bin TL’ye kadar çıkabilen destekler verilecek.

Aylık 3.750 TL de yönetim ve idari maliyet ödeneği olarak aktarılacak.

Maaş konusunda da hibede olduğu gibi bir fark söz konusu. Genç araştırmacılar 20 bin TL’lik bir maaş alırken, deneyimli araştırmacılara 24 bin TL verilecek.

Araştırmacılar, Türkiye’ye geldiklerinde ailelerini de yanlarında getirebilecek. Aileleri, araştırmacıların sigorta desteğinden faydalanabilecek. Türkiye’ye gelen araştırmacıların yol masrafları da proje kapsamında olacak.

Üstün zekalı araştırmacıların 58’i ABD’den, 16’sı İngiltere’den, 9’u Almanya’dan ve 8’i de Hollanda’dan başvuru yaptı.

Çalıştıkları yerlere bakıldığında da Amazon, Apple, Bosch, GE, Intel, Siemens ve Volvo gibi firmalarda görev yapan insanlar da bulunuyor.

Erdoğan ziyaret ettiği her ülkede ithal et anlaşması yaptı, kırmızı et ithalatı yüzde 233 arttı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder