25 Temmuz 2019 Perşembe

Yurt dışında çalışanların Türkiye’de emekli olmaları zorlaştı

Geçmişte 98 bin TL ödeyerek 2500 TL emekli maaşı alınabilirken artık 450 bin TL ödeyerek 1000 TL emekli aylığı elde edilebilecek.

BOLD – Türkiye’de yurt dışı borçlanma sistemini kökten değiştirerek, daha zor ve maddi açıdan olumsuz hale getiren yasa tasarısı Resmi Gazete’de yayınlanan 7186 Sayılı Kanun’la yürürlüğe girdi.

Bulundukları ülkenin dışında, Türkiye’den de emeklilik maaşı almayı hayal edenleri yakından ilgilendiren değişikliğin resmen uygulanmasına 1 Ağustos’ta geçilecek. Yasa değişikliği yürürlüğe girmeden önce borçlanmış olan sigortalılar ve emekliler, söz konusu değişiklikten etkilenmeyecek.

Değişikliklerin yurt dışındaki emekli adaylarını olumsuz etkileyeceği ve çok ciddi yeni yükümlülükler getireceğini belirtiliyor.

DAHA ÇOK PRİM, DAHA AZ MAAŞ

Sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel, bu değişiklikle yurt dışında çalışan Türk vatandaşlarının geçmişe kıyasla çok daha yüksek ödemeyle daha düşük emekli maaşı alacağını söyledi. Ali Tezel, ‘‘Bu değişiklikten önce yurt dışında belirli süre yaşayan Türk vatandaşları, yurt dışı hizmet sürelerini belgelendirmeleri ve hizmet borçlanması için başvuruda bulunmaları halinde düşük rakamlar ödeyerek daha iyi bir emekli maaşına kavuşuyorlardı. Daha önce maaşlarının yüzde 32’sini ödüyorlardı, bu rakam şimdi yüzde 45’e çıktı. Kabaca söylemek gerekirse daha önce 98 bin TL ödeyerek emekli olduğunda ayda 2500 TL emekli maaşı alınabilirken 1 Ağustos’tan sonra başvuranlar 450 bin TL ödeyerek 1000 TL emekli aylığı elde edebilecekler’’ dedi.

Tezel, eski şartlarla emeklilik hakkına kavuşmak isteyenlerin yasanın yürürlüğe gireceği 1 Ağustos tarihinden önce (31 Temmuz mesai bitiminden önce) yurt dışındaki büyükelçilik ve konsolosluklara ellerinde belgelerle başvuruda bulunması gerektiğinin altını çizdi. Buna göre, başvuru tarihi olarak evrakların gönderileceği zarfın üzerindeki posta damga tarihi esas alınacak ve başvurular halihazırdaki sosyal güvenlik mevzuatına göre sonuçlandırılacak.

YURT DIŞINDA BULUNANLAR ARTIK BAĞ-KUR’DAN MAAŞ ALACAK

Yeni kanunla, daha önce Sosyal Güvenlik Kurumu’nda aylık bağlanan yurt dışı sigortalılara bundan böyle Bağ-Kur’dan aylık bağlanacak.

Resmi Gazete’de yayınlanıp yürürlüğe giren yasaya göre, emekli olmaya yetecek asgari borçlanma gün sayısı 3 bin 600 veya 5 bin günden en az 5 bin 400 güne (kısmi aylık için), tam aylık için kadınlarda 7 bin 200 gün ve erkeklerde 9 bine güne çıkacak.

 

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder