27 Temmuz 2019 Cumartesi

Anayasa Mahkemesinden Barış Akademisyenleri için ‘hak ihlali’ kararı

Anayasa Mahkemesi, ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ bildirisine imza attıkları için silahlı terör örgütü propagandası suçlamasıyla cezalandırılan akademisyenlerin ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar verdi.

BOLD –  Bildiriyi imzalayan Füsun Üstel, İbrahim Garip, Yasemin Gülsüm Acar, Ayda Rona Aylin Altınay Cingöz, Melda Tunçay, İzzeddin Önder, Canan Özbey, Nazlı Ökten Gülsoy, Zübeyde Gaye Çankaya Eksen ve Ece Öztan, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu başvuruları değerlendirdi. Toplantıda 8 üyenin ihlal kararına karşı 8 üye ihlal bulunmadığı yönünde görüş bildirdi. Ancak, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan da ihlal yönünde oy kullandı.

Böylece, eşitlik halinde başkanın katıldığı tarafın oyunun iki oy sayılacağına ilişkin hüküm gereği bireysel başvuruda ihlal kararı verildi.

TAZMİNAT ÖDENMESİNE HÜKMETTİ

Anayasa Mahkemesi, ihlalin ortadan kaldırılması ve yeniden yargılama yapılması için karar örneğinin yerel mahkemelere gönderilmesine, başvuruculara 9 bin lira tazminat ödenmesine de hükmetti.

Akademisyenlerin davalarını AYM’ye taşıyan Benan Molu, “Bu kararla birlikte en azından insan hakları ihlallerinin cezasız kalmamasını isteyen ve barış talebinde bulunan bir bildiriyi imzalayan hiç kimseye hapis cezası verilemeyecek” dedi.

Molu, Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda devam eden davalarda beraat kararı verilmesi gerektiğini vurguladı.

Mülkiye’nin infazı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder