25 Temmuz 2019 Perşembe

Trump’tan Türkiye’ye: S-400’leri aktive etmeyin yaptırımdan vazgeçelim

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, ABD Başkanı Donald Trump’ın kendisinden Türk yetkilileri aramasını ve S-400 savunma sisteminin aktive edilmemesi halinde Türkiye’ye yaptırım uygulanmayabileceğini söylemesini istediğini açıkladı.

Başkan’ın bu talebi üzerine çarşamba günü Türk Dışişleri Bakanı’nı aradığını belirten Graham, Ankara’nın bu talebe nasıl bir cevap verdiğiyle ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. Defense One isimli internet sitesine yaptığı açıklamada, ‘yaşanan krizin müzakere yoluyla çözüleceğine inananlardan’ olduğunu belirten Senatör Graham, S-400’lerin aktive edilmemesi karşılığında Türkiye’ye Serbest Ticaret Anlaşması önerdiğini de söyledi.

Graham, daha sonra Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda ise, “Umuyorum ki Türkiye’deki müttefiklerimizle Serbest Ticaret Anlaşması üzerine tartışıp müzakere ederek daha güçlü ilişkiler kurabiliriz” dedi.

TÜRKİYE İLE ABD ARASINDA SERBEST TİCARET ANLAŞMASI MÜMKÜN MÜ?

Uzmanlara göre 1995 yılından bu yana Gümrük Birliği üyesi olan Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin onayını almadan ABD ile bir serbest ticaret anlaşması imzalama şansı düşük. Bizzat Türk Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan bir rapora göre ise Avrupa Birliği’nin, henüz kendisi ABD ile böyle bir anlaşma imzalamamışken Gümrük Birliği üyesi Türkiye’nin bu yönde bir adım atmasına onay verme ihtimali bulunmuyor. Bakanlığın sitesinde yer alan makalede, AB’ye rağmen ABD ile serbest ticaret anlaşması imzalanması durumunda Birlik ile yapılan ‘malların serbest dolaşımı’ maddesinin fiilen geçersiz kılınacağı açıklanıyor. Türk Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan Uluslararası Ekonomik Sorunlar isimli dergide yayınlanan yazılan ilgili kısmı şu şekilde: “Türkiye’nin, AB’nin olumlu görüşünü almadan ABD ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalaması halinde ise, AB’nin ülkemizden ithal edeceği ürünler için menşe belgesi talep etmeye başlaması ve bunun sonucunda, Gümrük Birliğinin esasını teşkil eden ve en önemli kazanımımızı oluşturan malların serbest dolaşımının fiilen geçersiz hale gelmesi söz konusu olacaktır.”.

Avrupa Birliği ile ABD arasında 2018 yılında başlayan Serbest Ticaret Anlaşması müzakereleri halen devam ediyor.

kronos

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder