Tüketici güven endeksi temmuz ayında yüzde 22.3 düşüşle 56.5’e geriledi. Endeks, Temmuz 2018’de 72.7 seviyesindeydi. Bu ay 56.5 olan ölçülen değer, “kötünün de kötüsü” olarak ifade ediliyor.
BOLD – Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz 2019 dönemine ilişkin Tüketici Güven Endeksi verilerini açıkladı. Özellikle geçen yıl Ağustos ayında yaşanan kur krizinden sonra alışılageldiği üzere esas gösterge olan yıllık rakamlar yerine aylık rakamları öne çıkarmayı tercih eden TÜİK, açıklamasının başlığında yine aylık değerlere öncelik verdi.
Tüketici güven endeksi yüzde 17 düştü ama aylık rakamları öne çıkaran TÜİK “arttı” diye açıkladı
Buna göre, tüketici güven endeksi temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 2 azaldı. Haziran ayında 57.6 olan endeks, temmuz ayında 56.5 oldu.
TÜİK’in “gerileme”, “düşüş” ve “azalma” gibi terimleri kullanmaktan imtina etmesi gözlerden kaçmıyor. Sadece yüzde 2’lik değişim oranını açıklarken “azaldı” diyen kurum, endeks değerini verirken “oldu” ifadesiyle yetiniyor.
TÜİK, açıklama başlıklarında da aynı taktiği uyguluyor.
Gelelim yıllık rakamlara. Tüketici güven endeksi geçen yıl Temmuz ayında 72.7 düzeyindeydi. Bu yılki rakama bakıldığında ise endeksin yüzde 22.3 düştüğü görülüyor.
Gelecek 12 aylık döneme ilişkin hanenin maddi durum beklentisi endeksi yüzde 16.3 azalarak 77’ye düştü.
Genel ekonomik durum beklentisi endeksi de yüzde 23.8 azaldı ve 73.4’e geriledi.
İşsiz sayısı beklentisi endeksi ise yüzde 27.7 düşüşle 55.6 seviyesine indi.
İşsiz sayısı beklentisi endeksinin azalması, işsiz sayısı beklentisinde artışı gösteriyor.
Tasarruf etme ihtimali endeksi yüzde 21.6 azalarak “20” seviyesine düştü.
TASARRUF ETME İHTİMALİ “ULTRA ULTRA” DÜŞÜK
Endeksin 0-200 aralığında değer alabildiği ve 100’ün altının kötümserliği ifade ettiği düşünüldüğünde “20” değerinin vatandaşın tasarruf konusunda ne kadar düşük bir beklentiye sahip olduğu açısından çok düşündürücü.
Tüm bunların ardından, en düşük değerlere sahip endeksler olan araba ve ev satın alma ihtimali geliyor.
OTOMOBİL VE EV SATIN ALMA İHTİMALİ DİPLERDE
Otomobil satın alma ihtimali endeksi 11, konut satın alma veya inşa ettirme ihtimali endeksi ise sadece 6.1 seviyesinde. Bu değerler otomotiv ve inşaat sektörünün geleceğine ışık tutması açısından da “alarm” veriyor.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder