Bu gece gerçekleşecek “parçalı Ay tutulması” Türkiye’den takip edilebilecek. Yani tamamı gözlemlenebilecek bu tutulma Türkiye saati ile 16 Temmuz 2019’ da 21.43-03.18 saatlerinde gerçekleşecek. Tahmini olarak 17 Temmuz gününe ilerlediğimiz zaman dilimi Saat 00.31’de tutulma ortasında Ay’ın yaklaşık yüzde 65’i Dünya’nın gölgesinde kalacak. Bu yüzden bazı yerlerde 16 Temmuz bazı yerlerde 17 Temmuz olarak belirtiliyor.
Ay tutulması, dolunay zamanında ve Ay’ın düğüm noktalarına yakın olması durumunda gerçekleşir. Ay, Dünya’nın gölgesine girerek, Güneş’ten aldığı parlaklığı kaybeder ve bu olayın sonucunda da ay tutulması meydana gelir. Ay tutulması, dolunay zamanında ve Ay’ın düğüm noktalarına yakın olması durumunda gerçekleşir. Ay, Dünya’nın gölgesine girerek, Güneş’ten aldığı parlaklığı kaybeder ve bu olayın sonucunda da ay tutulması meydana gelir.
Ay tutulmasının çeşitleri
Astronomlar Ay tutulmasını basitçe 3 türe ayırır;
Yarı Gölgeli Ay Tutulması: Ay, Dünya’nın yarı gölge konisinden geçer. Çok rahat gözlenemediği için genelde akademik düzeyde incelenir.
Parçalı Ay Tutulması: Ay’ın bir kısmı Dünya’nın tam gölge konisinden geçer. Çıplak gözle tutulma rahatlıkla gözlenebilir.
Tam Ay Tutulması: Ay, Dünya’nın tam gölge konisinden geçer. Bir tam Ay tutulmasında Ay’ın bize dönük yüzü kızıl bir renge bürünür. ve kolaylıkla gözlenir. Bu kızarmış ışınımın incelenmesiyle Yer atmosferi hakkında ayrıntılı bilgi edinilebilmektedir (atmosferin kimyasal kompozisyonu, atmosferdeki toz miktarı, vb.). Bir başka ifadeyle Tam Ay Tutulması süresince Ay yüzeyi, Yer atmosferini niteleyen bir ayna görevini üstlenmektedir.
kronos
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder