19 Temmuz 2019 Cuma

Özgür basına 47 ağırlaştırılmış müebbet, 3 bin yıl hapis

AKP’nin 20 Temmuz sivil darbesinin ardından, 174 medya kuruluşunun kapısına kilit vuruldu. 315 gazeteci için 47 ağırlaştırılmış müebbet, 1 müebbet, 3 bin 34 yıl hapis cezası ile 4 milyon 40 bin lira para cezası talep edildi.

BOLD – 15 Temmuz kumpas darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL darbesi ile yüz binlerce insanın hayatı karartıldı. En büyük darbe medyaya vuruldu. BİA Medya Gözlem raporuna göre, 2017 yılında Hizmet Hareketine yakın medya kuruluşlarında çalışan 31, Kürt medyasında çalışan 20, uluslararası medya kuruluşlarında çalışan 5 gazeteci olmak üzere toplam 85 gazeteci gözaltına alındı.

TUTUKLU GAZETECİ SAYISI 192

OHAL’ın uygulamaya girdiği 2016’da gözaltına alınan gazeteci sasıyı 201’di. Özgür Gazeteciler İnisiyatifinin (ÖGİ) Temmuz 2018’de yayınladığı rapora göre ise tutuklu gazeteci sayısı 192. İktidar gazetecileri hapsedip, muhalif medyayı susturarak, üç yıldır gerçeklerin ortaya çıkmasına engel olurken, halkın doğru bilgilenmesinin de önüne geçmeye çalışıyor.

ÖZGÜR BASININ MALLARI GANİMET KABUL EDİLDİ

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Sözcüsü ve OHAL ilanı ardından çıkarılan KHK’lerle kapatılan Özgür Gazeteciler Cemiyetinin Eş Başkanı Hakkı Boltan, OHAL ilanıyla birlikte ilk olarak basın kurumlarının hedef alındığını belirtti. Boltan, “Özgür basını bitirmeye dönük bir yönelim başladı. Özgür basının tüm örgütlü alanları ve yayınları tamamen durduruldu, kapatıldı. Varlıkları gasp edildi. Ganimet olarak kullanıldı. Mahkeme ve cezaevi görmeyen özgür gazeteci kalmadı. Özgür Gazeteciler Cemiyeti üyesi olan her iki kişiden biri tutuklandı” dedi.

7 KEZ UZATILDI, 2 YIL YÜRÜRLÜKTE KALDI

MA’nın haberine göre, 20 Temmuz 2016 tarihinde ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) uygulaması 7 kez uzatılarak, 2 yıl boyunca devam etti. Çıkarılan KHK’larla toplumun bütün kesimleri hedef alındı. İnsan Hakları Ortak Platformunun (İHOP) verilerine göre, 16 Temmuz 2016 tarihinden 20 Mart 2018 tarihine kadar, OHAL döneminde en az 228 bin 137 kişi tutuklanarak, cezaevine konuldu. 150 bine yakın insan kamudan ihraç edildi.

CEZAEVLERİNDE SIKIYÖNETİM UYGULAMALARI

OHAL ilanıyla birlikte cezaevlerinde sıkıyönetim koşulları devreye konuldu. Cezaevlerinde çıplak arama dayatması, işkence, cezaevleri koğuşlarına kamera takılması, ayakta sayım, kelepçeli muayene, tekmil dayatması gibi birçok uygulamamanın yanı sıra yine 696 sayılı KHK ile tek tip dayatması yasalaştırıldı, ancak uygulamaya başlanmadı.

ZORLA KAÇIRILMA VE GÖZALTINDA KAYBETME

OHAL ile birlikte gazetecilerin, siyasetçilerin pasaportlarına el konulurken, ihraç edilen kamu görevlilerinin ve yakınlarının da pasaportları iptal edildi. Kamu görevlileri için yurt dışına çıkarken çalıştıkları kurumdan belge alma şartı getirilirken, çok sayıda pasaporta da tahdit koyuldu. İHD’ye yapılan başvuruların ve araştırmaların sonucunda 2017’de işkence gördüğünü söyleyen 5 bin 268 kişi tespit edilirken, verilere göre çoğu Ankara’da olmak üzere 11 zorla kaçırma ve kaybetme vakası yaşandı.

Devlet mağduriyetleri itiraf etti, peki mağduriyeti gidermek kimin görevi?

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder