17 Temmuz 2019 Çarşamba

Restorasyon facialarında bugün: ‘Tarihi kervansaraya kalorifer ve klozet döşediler’

AKP’li belediye tarafından ‘restore et, işlet, devret’ modeli ile kiralanan Aksaray Sultanhanı Kervansarayı’na restorasyonla klozet, pvc cam ve kalorifer döşendi.

BOLD- Anıtlar Kurulu’ndan AKP’li belediye tarafından ‘restore et, işlet, devret’ modeli ile 29 yıllığına kiralanan Aksaray Sultanhanı Kervansarayı, UNESCO Dünya Kültür Mirası yedek listesinde yer alan kültür varlıkları arasında bulunuyor.

KLOZET, PVC, FAYANS VE KALORİFER SİTEMİ DÖŞENDİ

Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubat tarafından 1229 yılında yaptırılan kervansaraya restorasyon sırasında kalorifer tesisatı, klozet ve PVC doğramalı cam eklendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından finanse edilen restorasyonun ardından yeni bir görünüme kavuşan kervansarayın zemini iş makineleriyle kazınarak kurul kararı olmadan kalorifer tesisatı döşendi.

Restorasyonda ayrıca dönemin mimari özelliklerini yansıtan tuvalet bölümü fayans ile kaplanıp klozet yerleştirildi. Açık avlulu kısmındaki revaklar ise PVC doğrama ve cam ile kapatıldı.

ORİJİNAL HALİ İLE KULLANMAK MÜMKÜN DEĞİL

Tarihi yapıdaki restorasyon çalışmaları ile ilgili konuşan Vakıflar Konya Bölge Müdürü İbrahim Genç, “Bu tür hanların fonksiyonu değiştirilerek kullanılabilmesi için bazı değişikliklere ihtiyaç var. Günümüz şartlarında orijinal şekliyle kullanılması mümkün değil. Bu hanların kullanılması için yapıya zarar vermeden yapılan uygulamaları ehveni şer mantığı ile görmek lazım bazen. Orijinal halinin dışındaki bütün uygulamalar tartışılabilir elbette. Ama yapıya en az zarar vermek şartıyla kullanıcı bulmak lazım. Aksi halde korunamıyor maalesef” diye konuştu.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder