18 Temmuz 2019 Perşembe

Yargı paketinde kırmızı çizgi ‘düşünce özgürlüğü’ olacak

CHP, Ekim ayına kalan yargı paketinde düşünce özgürlüğü, Cumhurbaşkanına hakaret suçu, yargı bağımsızlığı ve hakim teminatı konularının mutlak suretle yer alması gerektiği görüşünde.

BOLD – Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin açıklanmasının ardından Meclise getirilmesi beklenen ilk yargı paketi, son dakika kararıyla yeni yasama dönemine bırakıldı. Tutukluluk sürelerinden infaz rejiminde değişikliğe kadar birçok alanda düzenleme içermesi beklenen paketin, AKP ile MHP arasında Alaaddin Çakıcı anlaşmazlığı nedeniyle çıkarılamadığı konuşuluyor.

AVRUPA’YA REZİL VE MAHCUP OLUYORUZ

CHP Adalet Komisyonu Üyesi ve İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, pakette olmazsa olmazlarının “düşünce özgürlüğü” olacağını söyledi. On binlerce kişinin yargılandığı Cumhurbaşkanına hakaret suçu nedeniyle Türkiye’nin Avrupa’da rezil ve mahcup bir durumda olduğunu belirten Aydoğan, partili Cumhurbaşkanı konusunun da mutlaka tartışılması gerektiğini belirtti.

OHAL’İ KUTSAYARAK REFORM OLMAZ

Gazete Duvar’ın haberine göre, Aydoğan, “MHP’nin katı bir beka açısı var. Ama AKP açılım yapmak istiyor. İçeriğinin ne olduğunu tam bilmiyoruz. Açıklanan strateji belgesi tek başına anlam taşımaz. Sadece bir niyet beyanı. Üstelik o belgenin arka planında OHAL’i kutsayan bir zihniyet var. OHAL’i kutsayarak da reform yapamazsınız. Reform bir şeyi yenileme yerine yeni bir şey koymadır. OHAL’e sahip çıkarak reform mantığı olmaz” dedi.

KÜRT SİYASETÇİLERİ VE GAZETECİLERİ KAPSAMALI

Aydoğan şunları dile getirdi: “Belli ölçülerde Kürt siyasetçileri kapsayacak, belli ölçüde Adalet Bakanının telaffuz ettiği, çok sayıda gazeteci, muhalifin cezaevine girmesine neden olan Terörle Mücadele Kanunu’nun propaganda başlıklı 7/2 maddesinin değiştirilmesi doğrudur.” Aydoğan, özellikle düşünen insanların hapiste kalacağı bir pakete asla ikna olmayacaklarını vurguladı.

ADALETSİZLİĞİ TETİKLEYEN BÜTÜN MADDELER DEĞİŞMELİ

Yasalar arasında, adaletsizliği tetikleyen bütün maddelerin değiştirilmesi gerektiğini belirten Aydoğan, “Bu mülkiyet hakkına da ilişkin olabilir, özgürlüklere ilişkin de olabilir. Bireyleri eşitsizlikçi bir tabloda tutan her maddenin karşısında olacak, alternatifini geliştireceğiz” şeklinde konuştu.

SÖZLER TUTULMAZSA FATURASI AĞIR OLUR

Aydoğan, CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu öncülüğünde çalışmaları şekillendirip kendi teklifleriyle birlikte belki yeni bir anayasanın da nüvelerini oluşturabileceklerini dile getirdi. Aydoğan, yargı paketiyle ilgili toplumda olşan büyük beklentiye de dikkat çekerek, “2019 yılı içinde yargıda yeni bir çalışma hayata geçirilmezse toplum çok şeyi tartışır hale gelir. Kamuda makamları işgal edenler söz verip yapmazlarsa bedeli ağır olur. Bunun güvensizliği çok farklı yerlere varır” dedi.

“Toplum yargı reformu bekliyor, iktidar günü kurtarma derdinde”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder