19 Temmuz 2019 Cuma

Türkiye inşaat sektörü tepetaklak: Bir yılda 5 bine yakın şirket kapandı

Bir yılda 4 bin 579 inşaat şirketi kapısına kilit vurdu. Sektörde Ocak 2010’dan bu yana faaliyetlerini sonlandıran firma sayısı ise 60 bine yaklaştı.

BOLD – Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) açıkladığı Kurulan ve Kapanan Şirket İstatistikleri, ekonomik krizin en çok etkilediği sektörlerden biri olan inşaatta kan kaybının devam ettiğini gösterdi.

Son yıllarda ağırlıklı olarak kamunun büyük ölçekli altyapı projeleriyle büyüme sağlayan sektörde kapanan şirket sayısı hızla artıyor. Ticari hayattaki yavaşlama küçük ve orta boy işletmeleri olumsuz etkiliyor.

Sözcü’de yer alan habere göre, Haziran 2018-Haziran 2019 döneminde 207’si anonim, 959’u limited, 3 bin 413’ü şahıs olmak üzere inşaat sektöründe bina yapım işi alanında faaliyet gösteren toplam 4.579 şirket kapısına kilit vurdu.

İLK SIRADA YER ALIYOR

Müteahhitler son bir yılda faaliyetini sonlandıran sektörler arasında ilk sırada yer alırken, verilerin yayınlanmaya başladığı Ocak 2010’dan Haziran 2019’a kadar olan sürede kapanan inşaat şirketi sayısı ise 59 bin 440 oldu.

Döviz kurlarının yüksek seyri ve faiz tarafındaki gelişmeler sektörde maliyetleri yukarı çekerken, nakit akışında zorlanan firmalar faaliyetlerini sonlandırma yolunu seçiyor.

Artan konut stoku nedeniyle arz ve talep arasında büyük dengesizlik oluşurken, satışlardaki düşüş de gayrimenkul ticareti yapan ve aracılık eden firma sayısının azalmasına neden oluyor.

İnşaat sektörüne duyulan güven son sürat düşüyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder