2 Temmuz 2019 Salı

Dolar/TL kayıplarını geri alıyor

G20 zirvesinde Erdoğan’ın “Yaptırım olmayacak” açıklamasının da etkisiyle dün 5.79’dan 5.62’ye kadar gerileyen dolar, yeniden yükselişe geçti. Dolar/TL kuru 5.70’in üzerine çıktı.

BOLD – Dün yüzde 2’nin üzerinde düşüşle 5.62’yi gören, günü de 5.65 civarında tamamlayan dolar/TL, yeni sabaha 5.65 seviyelerinde başladı. Daha sonra yükselişini hızlandıran kur, 5.70’in üzerini test etti. Euro da yüzde 1’e yakın artışla 6.44’e çıktı.

Hafta sonu G20 zirvesinden gelen haber akışı Türk varlıklarında olumlu hava yaşanmasına neden olmuştu.

Tayyip Erdoğan, G20 zirvesinde ABD Başkanı Donald Trump’la görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada ABD’den S400 konusunda yaptırım beklemediğini ifade etmiş, yine zirvede uluslararası piyasaların da yakından takip ettiği Çin – ABD görüşmelerinde iki ülke ek tarife gelmeyeceği konusunda uzlaşmıştı.

Bu haber akışı risk iştahını desteklerken, dün Asya ve Avrupa borsaları yükseldi, ABD borsaları ise rekor seviyelere çıktı.

Yurt içi piyasalar da bu iyimserliğe eşlik etti, Türk Lirası dün euro ve dolar karşısında değer kazanırken, Borsa İstanbul 100 endeksi de yüzde 3’ten fazla yükselerek 100 bin sınırına dayandı. Bankacılık endeksi gün içinde yüzde 6’nın üzerinde yükseliş kaydetti.

Dün Türkiye’nin 5 yıllık CDS’i 380.8 ile nisandan beri en düşük seviyeye indi, 2 yıllık ve 10 yıllık tahvil faizleri de geriledi.

Yabancı yatırımcı ilgisi, risk primindeki düşüşle faizlerdeki geri çekilme başta bankacılık olmak üzere Türk hisselerine alım getirdi. Bankacılık endeksi ocaktan beri günlük en iyi 2. performansı kaydetti. Borsa bu sabaha ise düşüşle başladı.

Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge, Bloomberg HT’ye yaptığı değerlendirmede, İstanbul seçimlerinin sonuçlanması ve G20’den S400’ler konusunda beklentinin ötesinde açıklamalarla Türk varlıkları üzerindeki belirsizliğin önemli ölçüde azaldığını söyledi.

Tözge, “Yurt dışında dün risk iştahı yüksekti, bugün daha dengeli bir piyasa bizi bekliyor. Endekste 100 binin geçilmesi halinde 100 bin 600 seviyesi test edilebilir. Dolar/TL’de dün 5.62 seviyesi test edilmişti. ABD’de dün açıklanan PMI verisi düşse de beklentinin üzerinde geldi, parite 1.13’ün altına indi, bu nedenle biz de kurda 5.65 seviyelerinde başladık. TL’de değerlenme süreci sürebilir. 5.62 seviyesi kırılırsa 5.59 test edilebilir” ifadelerini kullandı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder