3 Temmuz 2019 Çarşamba

Muhalefet sistem revizyonuna mesafeli

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin birinci yıldönümünde “rehabilitasyon”, “revizyon” gündemde. Cumhurbaşkanlığı bünyesinde başlatılan çalışmaya muhalefet ise mesafeli.

BOLD- Sorunun çözümünü parlamenter sisteme dönüşte gören partilerin olmazsa olmazları tarafsız Cumhurbaşkanı, kuvvetler ayrılığı, Meclis’in güçlendirilmesi.

UYGULAMANIN YERLEŞMESİ ZAMAN ALACAK

Gazete Duvar’ın haberine göre, 24 Haziran seçimlerinin ardından yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi birinci yıldönümünde yeniden tartışmaya açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Böylesine büyük bir reformun oturması, uygulamanın yerleşmesi elbette zaman alacaktır” dedi. Sistemin bir yıllık uygulama sonuçları, eksikleri, aksaklıkları ve geliştirilmesi gereken yönleriyle ilgili kapsamlı bir çalışma başlattıklarını söyledi.

BU DEMOKRASİ DEĞİL, MONOKRASİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Bu sistem Türkiye’de tek adam rejimi yaratır, kuvvetler ayrılığını yok eder, hukuk devletini zedeler dedik ama dinlemediler. Türkiye’yi felakete sürüklediler. Bir kişi her şeyi belirliyor ve sorumluluğu yok. Bakanları, rektörleri, kaymakamları, valileri, genel müdürleri, büyükelçileri, yargıçları her şeyi belirliyor. Ne Meclis onayı ne başka bir şey gerekiyor. Bu sistem değil, bu demokrasi değil. Bunun adı monokrasi. Türkiye bu sistemle gidemez. Referandumdan beri söylüyoruz ve haklı çıktık” dedi.

PARLAMENTER SİSTEME DÖNÜLMELİ

Bu sistemin revize edilemeyeceğini belirten Erkek, “Demokratik parlamenter sisteme dönülmesi gerekiyor. Önce tarafsız olmalı. Siyasi parti genel başkanı olursan tarafsız olamazsın. Meclis’in yetkilerini gasp etmeyeceksin. Kanun düzenlenmesi gereken birçok konuyu kararname ile düzenlemeyeceksin. Siyasi güç merkezi TBMM olsun. Milleti yormadan bunu parlamentoda çözebiliriz. Bu sistemle Türkiye iyiye gitmiyor, iyiye gitmeyecek” ifadelerini kullandı.

DENGE DENETLEME İÇERİRSE DEĞERLENDİRİRİZ

İyi Parti Grup Başkanvekili Yavuz Ağıralioğlu da şunları söyledi: “Getirecekleri teklifi görmek gerek. Bu teklif, demokrasi işlesin, temsil imkanları artsın, denge denetleme mekanizmaları daha etkili çalışsın, yargı bağımsızlığı herkesin kabul edebileceği düzeye çekilsin, yasama daha fonksiyonel hale gelsin gibi düzenlemeler içerirse bunları müzakere ederiz. Yok belediye seçimlerinde hatırı sayılır bir ivme kaybettik. Türkiye’de 50-1 olarak inşa ettiğimiz sistem aleyhimize oldu. Partimizi güçlendirecek bir organizasyon hevesi içindeyiz yaklaşımı görürsek bunu müzakere etmeyiz.”

ÖNCE PARTİSİNDEN İSTİFA ETMELİ, TARAFSIZ OLMALI

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan da, sistemin temeli çürük olduğu için revizyonla düzeltilme şansı olmadığını söyledi. Paylan, “Biz tabii ki parlamenter sisteme geri dönülmesini savunuyoruz. Ancak illa bir revizyon yapılacaksa Cumhurbaşkanı mutlaka tarafsız olmalı. Önce Cumhurbaşkanı parti genel başkanlığından istifa etmeli. Meclis’i vesayet altında bırakmaktan vazgeçmeli. Sadece yürütmenin başı olarak kalmalı. Yargı üzerinde baskıdan, HSK’yı yönetmekten vazgeçmeli. Kuvvetler ayrılığını güçlendirecek revizyon sistemi bir nebze rahatlatır. Palyatif adımlar olur ama kısmi rahatlama sağlayabilir” dedi.

Bahçeli’den yeni sisteme karşı çıkanlara: müptezel, münafık, bozguncu…

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder