2 Temmuz 2019 Salı

Sudan’da paralar boşa harcanmış

Sudan’da arazi kiralayarak üretim yapmayı planlayan AKP hükümetine vaat edilen arazilerin Suda hükümeti tarafından teslim edilmediği ortaya çıktı. Türkiye’nin harcadığı para boşa gitti.

BOLD – CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel’in Sudan’da kiralanan tarım arazilerine ilişkin CİMER’e yaptığı başvuruya yanıt geldi. Cevapta Sudan’da 5 bölgede 780.500 hektar arazide tarımsal yatırım yapmasının özendirilmesinin hedeflendiği ancak, söz konusu arazilerin teslim edilemediği ifade edildi.

ARAZİ TESLİM EDİLMEMİŞ

Tarımsal üretimin ve ticaretin artırılması amacıyla 28 Nisan 2014 tarihinde imzalanan anlaşmanın yasal prosedürünün 19 Kasım 2015 tarihinde tamamlandığı belirtildi. Anlaşma kapsamında; Türkiye’deki özel sektör firmalarının, Sudan’da 5 bölgede 780.500 hektar arazide tarımsal yatırım yapmasının özendirilmesinin hedeflendiği belirtilen cevapta, “Ancak, söz konusu araziler Sudan Cumhuriyeti tarafından ortak şirkete teslim edilemediğinden, Türk yatırımcılar tarafından herhangi bir tarım arazisi kiralanmamıştır” denildi.

YAPILAN ÖDEME BELİRTİLMEDİ

Adıgüzel’in kiralama için herhangi bir ödeme yapılıp yapılmadığı sorusu ise CİMER tarafından yanıtsız bırakıldı. Cevapta ayrıca, anlaşmada yer alan TİGEM’in Sudan’da 12.500 hektar alanda Örnek Çiftlik Kurulması Projesi’nin arazilerin teslim edilmemesinden kaynaklı olarak hayata geçirilemediği belirtildi.

ZARAR KAMUOYU İLE PAYLAŞILMALI

CİMER tarafından verilen yanıtı değerlendiren Adıgüzel, Sudan’da tarım arazisi kiralama sürecinde kamunun herhangi bir zarara uğratılıp uğratılmadığı konusunun muallakta bırakıldığını belirterek, “Bu süreçte herhangi bir kamu zararı oluştu ise, bu durum kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Ayrıca bundan sonraki süreçte Sudan özelinde ülkemizin tarım arazisi kiralama ve yatırım yapma hedefinin devam edip etmediği de açıklanmalıdır” dedi.

 

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder