5 Temmuz 2019 Cuma

TBMM’nin Sincan Cezaevi raporunda hasta ve çocuklar yok

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, Sincan Cezaevi Raporu hazırladı. Ancak ne cezaevindeki çocuk ve bebekler ne de hasta tutuklulara raporda yer verilmedi.

BOLD – Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komisyonu, 17 Ocak tarihinde Sincan Cezaevi’ni ziyaret etti. Komisyon ziyareti sonrası hazırladığı Sincan Ceza İnfaz Kurumları İnceleme Raporunu görüştü.

HDP, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu tarafından hazırlanan Sincan Cezaevi Raporu’na muhalefet şerhi düştü. Muhalefet şerhinde hak ihlalleri ile hasta ve çocukların durumuna yer verilmemesi eleştirildi.

42 ÇOCUK ANNELERİ İLE KALMAK ZORUNDA

Muhalefet şerhinde, cezaevinde anneleri ile birlikte kalmak zorunda olan 42 çocuk bulunduğu belirtildi. Çocuklar için son derece gerekli olan beşik, bebek bezi, ilaç, vitamin, süt, mama, cici bebe, meyve, oyuncak gibi ihtiyaçlarının temininde sorunlar yaşandığı vurgulandı. Çocuklar için geniş yaşam alanlarının sunulmadığı, hastalık hallerinde ani müdahalelerin yapılmadığı belirtildi.

KOMİSYON ZİYARETİ CEZAEVİNE HABER VERİLMİŞ

Komisyon üyesi ve Hakların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Ebru Günay, komisyonun Sincan Cezaevi ziyaret öncesi, cezaevi idaresinin haberdar edildiğini dile getirdi. Günay, “Cezaevi yönetiminin haberdar edilmesi bazı eksikliklerin bir günlüğüne tamamlanması sonucuna yol açmış olup bu nedenle ziyaretten edindiğim izlenimlerin sağlıklı olmadığı hususunu vurgulamak isterim” dedi.

SÖZLÜ VE FİZİKİ SALDIRILAR UYGULANIYOR

Muhalefet şerhinde, koğuşlara sıklıkla baskın düzenlendiği, aramalar yapıldığı, arama esnasında koğuşların dağıtıldığı, gazete, dergi, kitap ve radyonun yasaklandığı, TV kanallarında ise yalnızca idarenin izin verdiği kanalların gösterildiği vurgulandı. Mahpusların hastane ve mahkemelere gidişlerinde sözlü ve fiziki saldırıların uygulandığı dile getirildi.

AĞIR HASTALARIN TEDAVİ HAKLARI ELLERİNDEN ALINIYOR

Muhalefet şerhinde ayrıca açık görüş saatlerinin kısa tutulduğu, şartlı tahliye hakkını elde eden mahpuslara verilen basit disiplin cezaları ile bu haklarının ellerinden alındığı, koğuşlarda esas duruş ve askeri sayım dayatmasının yapıldığı, hasta mahpusların durumunun vahamet arz ettiği ve hastane sevklerinin yapılmadığı, ağır hastalık hallerinde dahi hastaneye ya geç götürüldükleri yahut hiç götürülmedikleri, doktorların hasta mahpusları tedavi etmelerinin engellendiği kaydedildi.

KADIN MAHKUMLARA ÇIPLAK ARAMA DAYATMASI

Şerhte ayrıca mahkumların havalandırmaya çıkma, sohbet, spor haklarının engellendiği, koğuşların son derece kalabalık olduğu ve kalacak yer sorununun yaşandığı, avukat görüşmelerinin kısıtlandığı, kantinde satılan ürünlerin pahalı ve yetersiz olduğu, kadın cezaevinde kalan kadın mahpuslara yönelik çıplak arama dayatması uygulandığı da dile getirildi.

Meclis’ten yükselen ses: “Yargı reformu 700 bebeği ve annelerini cezaevinden çıkarmalı”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder