4 Temmuz 2019 Perşembe

Sigarayla alkole de zam geldi

AKP hükümetinin seçim için beklettiği zamlar 23 Haziran’dan sonra çaya, şekere, elektriğe motorine ve benzine art arda yapılmıştı. Bu zam furyası sigara ve alkol ile devam ediyor.

BOLD – ÖTV ve KDV değişiklikleri sonrası sigarada vergi 54 kuruş, birada 42 kuruş, rakıda 7.27 lira ve şarapta 58 kuruş artacak.

Habertürk’ten Rahim Ak’ın haberine göre, ÖTV Kanunu’nun 12. maddesi uyarınca asgari maktu ve maktu vergiler ocak ve temmuz aylarında önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen ÜFE değişim oranında güncellemeye tabi bulunuyor.

Bu doğrultuda, TÜİK tarafından Ocak-Haziran 2019 döneminde gerçekleşen ÜFE oranının yüzde 8.1 olarak açıklanmasını takiben Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından söz konusu vergi kalemleri güncellenerek internet sitesinde duyuruldu.

Yasa ile daha önce yılda 2 kez enflasyon güncellemesi yapılacağı belirtildiği için bu kez yeni ÖTV oranlarını gösteren liste Resmi Gazete’de yayımlanmadı. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesine konuldu. Değişiklik 2 Temmuz 2019’dan itibaren geçerli.

Sigara ve alkol fiyatları enflasyonu etkilediği için yakından takip ediliyor. Düzenlemelerin ardından özellikle sigara fiyatlarında üreticilerin ilgili vergi artışlarını ürün fiyatlarına yansıtıp yansıtmadığı ise enflasyona etki nedeniyle yakından izleniyor.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder