Sabitfikir, kurulduğundan bu yana şiirleri ve yazılarıyla sayfalarına katkıda bulunan küçük İskender için bir taziye bile yayınlamadı. Yapılan vefasızlık edebiyat dünyasında tepkilere yol açtı.
BOLD – Aylık güncel edebiyat dergisi Sabitfikir’in, önceki gün hayatını kaybeden Türk şiirinin en önemli isimlerinden küçük İskender hakkında herhangi bir taziye yayınlamamasına edebiyat dünyası tepki gösterdi.
Kurulduğu 2009 yılından bu yana birçok yazısı ve şiiriyle dergiye katkıda bulunan, yazarları arasında en başta ismi anılan küçük İskender’e gösterilen bu vefasızlık üzerine bazı şair ve yazarlar siteden yazılarının kaldırılmasını istedi.
yazılarımın derginizin internet sitesinden kaldırılmasını rica ediyorum. @SabitFikir
— mahir ünsal eriş (@koenagadol) July 4, 2019
Antropolog ve roman yazarı Irmak Zileli’nin tweetiyle başlayan tepkiye daha sonra şair Mahir Ünsal Eriş ve eleştirmen Sibel Oral katıldı. Sanat ve yazar çevresinden Vivet Kanetti Uluç, Ali Lidar, Devin Özgür Çıkar gibi isimler de eleştirilerini dile getirdi.
Sabitfikir’deki yazılarını neden çektiğini soran ve meseleyi bilmeyen okurlarına sosyal medya hesabından açıklama yapan Irmak Zileli “küçük İskender’in ardından Sabit Fikir yayın yönetmeni Mustafa Akar taziye/haber yayınlamayıp üstüne gerekçe olarak kişisel beğenisini öne sürmüş. Şu an sitede yer alan haber tepkiler üzerine bugün yapıldı. Dergi yönetimi daha kurulduğu gün Sabit Fikir dergisinde yazmaya başlayan küçük İskender’in anısına saygı göstermeyen tutumlarıyla derginin tarihine sahip çıkmadıklarını belli etmişler. Öte yandan kendisine ilan veren bir yayınevinin ilanındaki “eşcinselliği” bile sansürleyen bir derginin “bugününde” de benim açımdan sahip çıkılacak bir taraf bulunmamakta” dedi.
Sabit Fikir’deki yazılarımı neden çektiğimi soran ve meseleyi bilmeyen okurlara burdan açıklama gereği duydum. küçük İskender’in ardından Sabit Fikir yayın yönetmeni Mustafa Akar taziye/haber yayınlamayıp üstüne gerekçe olarak kişisel beğenisini öne sürmüş.
— Irmak Zileli (@irmakzileli) July 4, 2019
Tepkiler üzerine derginin sitesine “küçük İskender’e veda’ başlıklı kısa bir haber eklendi ve Sabitfikir Yayın Yönetmeni Mustafa Akar ‘Sabitfikir için tezvirat çıkaranlara karşı’ başlıklı bir açıklama yayınladı.
RAHMETLİNİN ŞİİRİNİ BEĞENMEK GİBİ BİR ZORUNLULUĞUM MU VAR?
İslami camianın genç şairleri arasında adı anılan Akar açıklamasında, “Adaletle yayın yapmaya çalışıyoruz. Her ay tanıtılan, hakkında yazılan kitaplarda ideoloji terazisi değil, nicelik nitelik cetveli işliyor. Adaletli olmamız ilkesiz olmamızı gerektirmiyor. Bir kitap tanıtılmamışsa, kendi adımıza tanıtmaya/eleştirmeye gerek duymadığımız içindir. Sevdiğimiz, beğendiğimiz kitapları tanıtmaya özen gösteriyoruz. Tanıtmadığımız, haberini yapmadığımız isimler, kitaplar; nicelik ve nitelik ölçülerince değerlendiriliyor” dedi.
Mahir Ünsal Eriş ve Irmak Zileli ile ikili tartışmaya giren Mustafa Akar, Sabitfikir’in internet sitesinde genelde sitede taziye mesajı yayınlamadıklarını, basılı dergide anmayı tercih ettiklerini de belirtti ve ekledi: “Rahmetlinin şiirini beğenmek gibi bir zorunluluğum mu var?”
Sabitfikir için tezvirat çıkaranlara karşı:
* Adaletle yayın yapmaya çalışıyoruz.
* Her ay tanıtılan, hakkında yazılan kitaplarda ideoloji terazisi değil, nicelik nitelik cetveli işliyor.
* Adaletli olmamız ilkesiz olmamızı gerektirmiyor.
— Mustafa Akar (@mustafa_akar_) July 3, 2019
2018’DE TURKUAZ MEDYA’YA SATILDI
Haziran 2019’da 100. sayısını yayınlayan Sabitfikir, 2009’da internet dergisi olarak yayın hayatına başladı. 2011’de ise basılı olarak da okura sunulmasına karar verildi. Derginin genel yayın yönetmenliğini 2010-2014 yılları arasında gazeteci Elif Bereketli, ardından Ceyhan Uslanmaz üstlendi. Yazar kadrosunda bir dönem Ömer Türkeş, Murat Gülsoy, Küçük İskender ve Haydar Ergülen gibi isimler yer aldı. İdeefixe çatısı altında hazırlanan dergi Ekim 2018’de D&R’nin Turkuvaz Dergi Grubuna satılmasıyla el değiştirdi. Derginin yayın yönetmenliğini o günden beri İslami camianın genç şairlerinden Mustafa Akar yapıyor.
“AMANSIZ HASTALIKLA MÜCADELE EDİYOR”
İbrahim Tenekeci’nin yayın yönetmenliğinde hazırlanan ve daha sonra kapanan Kırklar dergisiyle edebiyat dünyasına adım atan Akar’ın son şiir kitabı Bertarafa 2017’de yayımlandı. Tenekeci Kasım 2017’de Yeni Şafak’taki köşesinde Akar ve kitabı hakkında şöyle yazmıştı:
“Mustafa Akar, on sekiz yaşında iken “ben bir ağacın büyüme sınıfında” diye yazmıştı. (Deli Hala Hanım) Şimdi otuz sekiz yaşında ve ikiz evlat büyütüyor. Bu esnada, yani son bir yılda, hepimizi derinden etkileyen amansız hastalıkla da mücadele etti, ediyor. Böylece kitabın ismi de anlamını bulmuş oldu. Fakat ümitsizliğe kapıldığını hiç görmedim. Mesela en ağır tedaviyi görürken bile şöyle yazdı: “Dert, insana inince derman olur.” Bu teslimiyet hâli, ‘mümin kimdir’ sorusunun hakiki cevaplarından biridir.
DÜN TOPRAĞA VERİLDİ
Türk edebiyatının önemli şairleri arasında yer alan küçük İskender (Derman İskender Över), bir yıldır kanser hastasıydı. 55 yaşında hayatını kaybeden İskender’in cenazesi dün öğle vaktinde Ortaköy Camiinde kılınan cenaze namazından sonra Zincirlikuyu Mezarlığına defnedildi.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder