21 Kasım 2019 Perşembe

Almanya Büyükelçiliği için çalışan Türk avukata tutuklama

Ankara’daki Almanya Büyükelçiliği için görev yapan Türk avukat, ‘casusluk’ şüphesiyle tutuklandı. Alman hükumeti, hassas verilerin Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) eline geçmesinden endişeli.

BOLD – Almanya’da iltica başvurusunda bulunan Türk vatandaşları hakkında bilgi topladığı belirtilen avukat Yılmaz S, 17 Eylül’de gözaltına alındı. Ankara’da tutuklanan Yılmaz S’nin yüzlerce dosyasına el konulduğunu bildirdi.

Dosyalarda ‘Türkiye’den Almanya’ya iltica başvurusu yapan çok sayıda isme ilişkin ayrıntılı bilgilerin yer aldığı’ ve ‘Bu dosyaların Milli İstihbarat Teşkilatının eline geçtiği’ iddia ediliyor.

KİŞİSEL VERİLERİ TOPLUYORDU

17 Eylül’de büyükelçiliğe giderken yakalanan avukatın Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlarının kişisel verilerini derlediği ve bunları raporlayarak Avrupa Birliği’ne üye bazı ülkelerin büyükelçiliklerine verdikleri ifade edildi.

DW Türkçe’nin haberine göre, tutuklanan avukat, iltica başvurusunda bulunanlar hakkında Türkiye’de dava açılıp açılmadığı veya Türkiye’ye dönmesi halinde hapis cezası tehdidiyle karşı karşıya olup olmadığı gibi konularda polis, savcılık gibi kurumlardan bilgi topluyordu. Bu bilgilerin, Almanya Dışişleri Bakanlığı üzerinden iltica konusunda karar verecek olan Federal Göç ve Mülteciler Dairesi’ne aktarıldığı belirtildi.

Der Spiegel ise avukatın elinde Almanya’ya iltica başvurusunda bulunan ve aralarında tanınmış Kürtler ve Hizmet Hareketi üyelerinin de bulunduğu yaklaşık 50 Türk vatandaşı hakkında bilgiler olduğunu yazdı. Yılmaz S’nin gözaltına alınmasından sonra Ankara’da çalıştığı büronun arandığı ve en az 280 dosyaya el konulduğu aktarıldı.

BÜYÜKELÇİ: İLETİLEN BİLGİLER RUTİN

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann’ın Türk Dışişleri ile bağlantı kurarak, söz konusu avukatın Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi’ne (BAMF) ilettiği bilgilerin ‘rutin’ olduğunu söylediği, avukatın serbest bırakılmasını istediği belirtildi.

DURUMDAN HABERDAR EDİLDİLER

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Alman medyasına yaşananları doğruladı. BAMF sözcüsü, avukatın dosyalarının kişisel ve gizli bilgileri içerdiğini, bu yüzden iltica işlemleri tamamlanmış veya süren kişilerin durumdan haberdar edildiğini açıkladı.

Bir Alman Dışişleri yetkilisi de şu değerlendirmelerle bulundu: “Suçlamaların doğru olmadığını ispatlamaya ve avukatın serbest bırakılmasına çabalıyoruz. Avukat alışılmış uluslararası kurallar ve hukuki sınırlar kapsamında bilgi transferine katkıda bulundu. Bu açıdan tutuklanması kabul edilemez bir durum.”

Dışişleri bakanlığından resmi bir açıklama yapılmazken, Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, VOA Türkçe’ye verdiği bilgide “Henüz teyit ettiğimiz bir gelişme söz konusu değil” dedi.

KHK’lı direnişçi Alev Şahin: Cemaatin direnme kültürü yok; sol teslim bayrağını çekmiş ama biz halka güveniyoruz

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder