22 Kasım 2019 Cuma

Suudilerden Osmanlı karşıtı dizi: Ateş Krallıkları

Türkiye ve Arap dünyası arasındaki gerilim TV sektörüne de sıçradı. Suudi Arabistan’ın sahibi olduğu MBC TV’de yayınlanan, Osmanlı konulu Ateş Krallıkları(Memalik el Nar) adlı dizi, tartışma konusu oldu.

BOLD– Geçen yıl, Arap dünyasında büyük ilgi gören Türk dizilerini artık yayınlamayacağını duyuran MBC’nin dizisi, 17 Kasım’da ilk bölümüyle seyirci karşısına çıktı.
40 milyon dolarlık bütçesiyle 2019’da Arap dünyasının en büyük dizi projesi olarak duyurulan “Ateş Krallıkları” isimli yapım Memlüklerin Mısır’daki son günlerini ve Mısır’ın Osmanlı hâkimiyetine geçişini anlatıyor. Dizinin yönetmenliğini, Hannibal filminin yönetmeni İngiliz Peter Webber üstleniyor.

TEPKİLER ÇEŞİTLİ

“Bir imparatorluk kanlı bir hukukla yönetiliyor. Bu onların laneti oldu” sloganıyla duyurulan dizi Arap basınında da tartışmalara yol açtı. Suudi Arabistan, BAE ve Mısır gibi ülkelerde iktidarlara yakın gazeteler, dizinin “Osmanlı’nın kanlı, baskıcı ve Arap dünyasını yağmalayan gerçek yüzünü” anlattığını ifade ederken az sayıda olsa da yapımın tarihsel gerçekleri çarpıttığını söyleyen yazarlar da oldu.

YAPIMCI: OSMANLI TARİHİ VAHŞET DOLU

Mısırlı bir yazarın metnini hazırladığı, Arap oyuncuların yer aldığı ve başrolde Mısırlı bir aktörün bulunduğu Ateş Krallıkları ile ilgili dizinin yapımcısı “Dizi, Osmanlı yönetiminin arkasındaki vahşet dolu tarihi ifşa edecek” çıkışıyla dikkat çekti.

Dizinin Mısırlı yazarı Muhammed Süleyman, “Tarihsel anlamda hiçbir hata içermeyen bir hikâye yazmaya çalıştık.” diyerek, Osmanlı döneminin “tarihsel katliamlarla dolu olduğunu” iddia etti.

Şimdilik sadece Arap kanallarında izlenebilen ancak daha sonra Netflix’te de yayınlanacağı söylenen diziyle ilgili olarak Netflix Türkiye’nin tavrı merak ediliyor.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder