Merkez Bankasının ‘değerleme hesabı’nın son bir ayda 22 milyar lira azalması bankacıları endişelendirdi. Merkez Bankası ise değerleme hesabının işleyişinde değişiklik olmadığını belirtiyor.
BOLD – Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) analitik bilançosunda ‘değerleme hesabı’nın son bir ayda 22 milyar lira civarında azalması bankacıların TCMB’nin değerleme hesabından Hazine’ye aktarıma hazırlandığından endişe etmesine neden oldu. Merkez Bankası ise değerleme hesabının işleyişinde değişiklik olmadığını belirtiyor.
ÜÇTE BİR ORANINDA AZALDI
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının analitik bilançosunda “değerleme hesabı” 20 Kasım itibarıyla 47.2 milyar TL’ye geriledi. Bu tutar bir ay önce 69 milyar TL seviyesindeydi. 2017 sonu ilgili tutar 55 milyar TL, 2018 sonunda ise 45 milyar TL idi.
100 MİLYAR TL’YE YAKIN PARA AKTARIMI İDDİASI
Reuters’ta 22 Ekim’de yayımlanan bir haberde TCMB değerleme hesabında bulunan miktarın bütçede gelir hesabına aktarılması üzerinde bir çalışma yaptığını söyleyen konuya yakın bir kaynak, bunun ihtiyat akçesine benzer bir düzenleme olabileceğini ve nihai karar verilmesi durumunda 100 milyar TL’ye yakın kaynağın gelecek yıl Hazine’ye aktarılabileceğini söylemişti. Haberde nihai kararın henüz verilmediğine dikkat çekilmişti.
BAŞKAN “KARAR YOK” DEMİŞTİ
Bu haberin ardından TCMB Başkanı Murat Uysal enflasyon raporunda, “Değerleme hesabının mevcut yapısı dışında ne bir çalışma, ne de bir fikrimiz var” var demiş; konuya ilişkin soruların devam etmesi üzerine ise “Değerleme hesabına ilişkin bir çalışma yok” söylemini tekrar etmişti.
BİLANÇODA DEĞİŞİKLİKLER VAR
Konunun hassasiyeti nedeniyle ismini vermek istemeyen bir bankacı, “TCMB başkanının enflasyon raporunda böyle bir adım atılmayacağına yönelik itirazına rağmen TCMB bilançosunda açıklayamadığımız değişiklikler görüyoruz. Benzer değişiklikleri yedek akçenin transferinde de görmüştük. Bunu Hazine’ye transferine hazırlık olarak yorumluyoruz. Diğer kalemlere aktarılan tutar benzer hızda yıl sonuna kadar devam ederse TCMB’nin kârının 15-22 milyar TL aralığında artacağını, bu artışın da doğrudan Hazine’ye yani bütçeye gideceğini hesaplıyoruz” dedi.
MERKEZ: İŞLEYİŞTE DEĞİŞİKLİK YOK
Değerleme hesabında geçmişte de sert yükseliş ve düşüş görüldü ve bu genel olarak TL’nin değer değişimlerinden kaynaklandı. Bankacılar değerleme hesabındaki değişimlerin yanıtını ancak TCMB’nin verebileceğine de dikkat çektiler. TCMB ise Reuters’ın sorusu üzerine mevcut durumda değerleme hesabının işleyişinde bir değişilik olmadığını söyledi.
40 MİLYAR TL AKTARILMIŞTI
TCMB geçen yılbaşında önce kârını Hazine’ye erken aktarmış, ardından yaz aylarında kamuoyunda “kefen parası” tartışması yaratan yaklaşık 40 milyar TL’lik yedek akçeyi de iki parça halinde Hazine’ye aktarmıştı.
medyaboldRahmi Turan’dan yeni ‘Saray’ açıklaması: “Pişman oldum, özür dilerim”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder