Üreticilerin borçları gün geçtikçe artıyor. AKP’nin iktidara geldiği 2002’de kişi başı 1000 TL olan borç, bugün 61 bin liraya kadar yükseldi. Borçlarını ödeyemeyen çiftçilerin traktörlerine el konuluyor.
BOLD – Amasya’da üretim yapabilmek için Tarım Kredi Kooperatifi’ne borçlanan, ancak faizle büyüyen borçları ödeyemediği için traktörü haczedilen 19 çiftçinin ardından, tarımdaki borç yükü tekrar gündeme geldi.
İCRALIK ÇİFTÇİ SAYISI AÇIKLANMIYOR
Cumhuriyet’ten Leyla Kılıç’a konuşan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Tarım Kredi Kooperatifi’ne olan borçların çiftçi üzerinde ağır bir yük olduğunu söyleyerek, “Tarım Kredi Kooperatifi artık iktidarın şirketi gibi oldu. Çiftçinin 180 milyar TL borcu var. Bu borçlar yapılandırılmalı” dedi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın icralık çiftçi sayısını açıklamadığını söyleyen Sarıbal, “Bu konuda verilen soru önergeleri ‘bankacılık sırrı’ denilerek açıklanmıyor” diye konuştu.
BORCUNU ÖDEYEMEYEN ÇİFTÇİYE HACİZ GÖNDERİLİYOR
Amasya’da yaşanan haciz işleminin tüm Türkiye’nin yansıması olduğunu hatırlatan Sarıbal, “2002’de 2.6 milyon çiftçimizin resmi borcu yaklaşık 2.5 milyar TL iken, BDDK’nin 2020 Eylül verilerine göre, 2 milyon 110 bin çiftçinin bankalara borcu 125 milyar TL borcu var. Çiftçilerin, Tarım Kredi Kooperatifi’ne olan 12 milyar TL ve özel sektör borçları dahil edildiğinde 180 milyar TL’ye yakın borcu bulunuyor” dedi.
BORCUN BÜYÜK KISMI KAMU BANKALARINA
Bugün yalnızca bir çiftçinin yaklaşık 61 bin TL borcu olduğunu hatırlatan Sarıbal, “Çiftçinin 2002’de kişi başına yaklaşık bin TL olan borcu bugün 61 bin TL civarında. Çiftçiler 128 milyar TL kredinin yüzde 73’ünü kamu, yüzde 9’unu yerli ve yüzde 18’ini yabancı bankalardan kullandı. 2004 Aralık’ta takipteki borç miktarı 209 milyon TL iken aradan geçen 16 yılda 24 kat arttı. Geçen hafta çıkarılan yeni torba yasa ile kamu alacakları yapılandırılırken çiftçi borçları yapılandırılmadı” dedi.
medyaboldTrump: Beyaz Saray’a bir daha Cumhuriyetçi bir başkanın gelmesi zor olur
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder