30 Kasım 2020 Pazartesi

Bakanlığın yoğun bakım doluluk oranı açıklamaları da yalan çıktı

Sağlık Bakanlığının yüzde 70 olarak açıkladığı yoğun bakım doluluk oranlarının gerçekte yüzde 100’e yakın olduğu ortaya çıktı. Türk Tabipleri Birliği, bakanlığın verilerinin aksine yoğun bakımlarda yer kalmadığını duyurdu.

BOLD – Yoğun bakımlarda yer olmadığı için hastaneler Kovid-19 hastalarını evlerine gönderiyor. Bu hastaların bazılarının evlerinde, hastane önlerinde yaşamlarını yitirdiklerine dair haberler kamuoyuna yansıyor. Bu yaşananlara rağmen Sağlık Bakanlığı yoğun bakım servisleri doluluk oranlarını yüzde 71 olarak açıklarken, Türk Tabipleri Birliği (TTB) ise bu verilerin gerçeği yansıtmadığını duyurdu.

YOĞUN BAKIMLARDA YER KALMADI

Batman’da koronavirüs testi pozitif çıkan ve durumu kritik olmasına rağmen 7 saat boyunca yoğun bakımda yer bulamayan 1.5 yaşındaki bebeğin yaşamını yitirmesi ve Manisa’da da boş yatak bulunamadığı için hastane hastane gezdirilirken hayatını kaybeden Kovid-19 hastaları kamuoyuna yansıdı. TTB İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Kocaeli ve Adana olmak üzere birçok büyükşehirde artan hasta sayıları nedeniyle kamu hastanelerinde normal servislerin dolduğunu ve yoğun bakım servislerinde ise yer kalmadığını açıkladı.

HASTA VEFAT ETTİĞİNDE YER AÇILIYOR

Bakanlığın açıkladığı verilerin sahadan ulaşan verilerle çeliştiğine dikkat çekilen açıklamada, “TTB’ye illerden ulaşan bilgiler Kovid-19 servis ve yoğun bakımlarının yüzde 100’ü ya da yüzde 100’e yakınının dolu olduğunu göstermektedir. Birçok kamu hastanesinde yoğun bakım yatakları tamamen doludur. Hastalar bazen günlerce acil servislerde yoğun bakım yatağı beklemektedir. Bir hasta vefat ettiğinde ya da iyileşip servise alındığında ancak yer açılmakta ve yerine hasta yatırılabilmektedir” denildi.

KORİDORLAR YOĞUN BAKIM YAPILIYOR

Hastane kapasitelerinin dolu olması nedeniyle hastaneler arası nakillerin de yapılamadığına vurgu yapılan açıklamada, “112 merkezleri sürekli boş yatak aramakta ancak boş yer bulmakta zorluk çekmektedirler. Bu uzayan bekleme süreleri hastaların daha da kötüleşmesine, hatta tedavi alamadan ölmelerine de neden olabilmektedir. Bazı illerde koridorlar, boşluklar, sığınaklar, yemekhaneler yoğun bakım haline getirilerek sorunlar çözülmeye çalışılıyor olsa da yoğun bakımda çalışan personel sayısı yeterli olmadığı için yeni sorunlar ortaya çıkıyor” denildi.

Katar’ın Borsa İstanbul hisseleri için ne kadar ödediği belli oldu

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder