25 Ekim 2019 Cuma

ABD’li Senatör Wyden, Trump yönetimi ile Halkbank ilişkisini soruşturacak

ABD’li Senatör Ron Wyden, Trump yönetimi ile Halkbank arasındaki ilişkinin incelenmesi için soruşturma açacağını duyurdu.

BOLD – ABD’li Demokrat senatör Ron Wyden, ABD Başkanı Donald Trump’ın Halkbank’a yönelik cezai soruşturmaya müdahale edip etmediğini soruşturma kararı aldı.

HAZİNE BAKANINA MEKTUP

Senato Finans Komitesi’nin kıdemli üyesi olan Oregon Senatörü Wyden, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin’e gönderdiği mektupta Başkan Trump ya da başkan adına hareket eden herhangi birinin “Halkbank’la ya da Türkiye’nin Halkbank endişeleriyle ilgili harekete geçmesini ya da müdahil olmasını” isteyip istemediğini sordu.

Wyden, Halkbank ile Trump yönetimi yetkilileri arasındaki ilişkiyi incelemek için soruşturma başlatacağını açıkladı.

Senatör mektubunda, geçen hafta Bloomberg Haber Ajansı’nda yer alan habere atıf yaptı. Haberde, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ricasıyla ABD Başkanı Trump’ın Halkbank’a veilecek ceza konusunda devreye girdiği iddia edilmişti.

Wyden mektubunda, 20 Kasım’a kadar yanıt beklediğini de belirtti.

ABD’nin New York kentindeki federal savcılar 16 Ekim’de, Halkbank hakkında aralarında İran’a karşı yaptırımların delinmesi, kara para aklama ve dolandırıcılığın da bulunduğu 6 ayrı suçtan dolayı yeni iddianame hazırlamıştı.

HALKBANK’IN LOBİCİSİ ANLAŞMASINI SONLANDIRDI

Bu arada Washington merkezli güçlü lobi şirketi Ballard Partners, Halkbank hakkında geçtiğimiz günlerde ABD’de iddianame hazırlanmasından bir gün sonra banka ile olan anlaşmasını sonlandırdı.

Washington’un güçlü lobi şirketi olarak bilinen Ballard Partners, Trump’a yakın olan ve zaman zaman bağış yapan iş adamı Brian Ballard tarafından yönetiliyor.

Ballard Partners ile Türkiye’nin ABD Hazine Bakanlığı, Dışişleri ve Beyaz Saray’da ilişkiler ağına eriştiği belirtiliyor. Lobi şirketi ile Halkbank arasında 2017 yılında aylık 125 bin dolarlık anlaşma yapıldığı belirtiliyor. Şirket çarşamba günü Halkbank ile olan anlaşmasını sonlandırdığını açıkladı.

Ballard Partners’ın Halkbank adına lobi yaparken bankaya yönelik olası yaptırımların ABD ile bir NATO ülkesi olan Türkiye ilişkilerini uluslararası alanda nasıl zora sokacağı konusunda Amerikalı yetkilileri ikna etme çabalarında bulundukları ifade edildi.

ABD’li hakimden Halkbank’a 5 Kasım’daki davaya katılma çağrısı: Başka yaptırım uygulayabilirim

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder