25 Ekim 2019 Cuma

Uluslararası Kriz Grubu: Suriye operasyonu Türkiye’ye karşı PKK direnişini körükleyebilir

Uluslararası Kriz Grubu, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda yaptığı Barış Pınarı Harekatı’nın ve sonrasında sağlanan mutabakatların konuşulduğu dönemde PKK raporunu yayınladı.

BOLD – Uluslararası Kriz Grubu, raporunda “Türkiye içindeki etkisi şu an için belirsiz olan Suriye operasyonunun Türkiye’ye karşı PKK direnişini körükleyebileceği” değerlendirmesi yapıldı.

Dünya çapında çatışmalı ihtilafların olduğu bölgeler üzerine saha araştırmaları yapan ve verilere dayanarak belirli aralıklarla bunları raporlaştıran Uluslararası Kriz Grubu, 22 Ekim’de PKK raporunu yayınladı.

SERT POLİTİKA ÇATIŞMANIN SÜRMESİNE YOL AÇAR

Raporda yapılan değerlendirmede “Türkiye’de iktidar partisi son dönemde savaşta ve seçimde elde ettiği kazanımların, PKK’ya karşı sert politikasını haklı çıkardığını düşünüyor. Ancak bu politikalar aynı zamanda Kürtler’in sorunlarını da körüklüyor; bu da çatışmanın sürmesine yol açıyor. Ankara bu nedenle akılcı davranıp yıkıcı çatışmayı azaltmanın yollarını arayabilir”ifadeleri kullanıldı.

ÇATIŞMA DİNAMİĞİ DEĞİŞTİ

Raporda, Türk Silahlı Kuvvetleri ile PKK arasındaki çatışmaların 2015 yılı Temmuz ayından bu yana Türkiye ve Kuzey Irak’ta 4,600 can kaybına yol açtığı belirtildi.

Verilerin çatışma dinamiğinin değiştiğini gösterdiği belirtilen çalışmada, çatışmanın kentlerin dışına taşındığı, son iki yıldır PKK ya da ona bağlı TAK’ın metropolitan bölgelerde saldırı düzenlemediğini gösterdiği ifade edildi.

Raporda, 2019 yılında ayda ortalama 40 can kaybının yaşandığı ve bunların Kürt nüfusun çoğunlukta olduğu güneydoğunun kırsal kesimlerinde yoğunlaştığı kaydedildi.

PKK DİRENİŞİNİ KÖRÜKLEYEBİLİR

Uluslararası Kriz Grubu, 9 Ekim’de başlayan Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik operasyonunun Türkiye içindeki etkisi belirsiz olsa da operasyonun Türkiye’ye karşı PKK direnişini körükleyebileceğini vurguladı.

Uluslararası Kriz Grubu, “Ankara’ya sertlik yanlısı politikalar sonuç veriyor gibi görünse de, hem savaşta hem de sandıkta bu politikalar, Türkiye’nin Kürtleri’nin bir kesiminde PKK ile çatışmanın sürmesine yol açan tepki ve öfkeyi körüklemeye devam ediyor” uyarısında bulundu.

“Türkiye, Barış Pınarı Harekatı öncesi Suriyeli mültecileri ülkelerine zorla geri gönderdi”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder