22 Ekim 2019 Salı

Yeni sinema kanunu ile önemli değişiklikler getiriliyor

Yeni sinema yasasının uygulama esaslarını düzenleyen ve 22 Ekim 2019 tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmelik önemli değişiklikler içeriyor.

BOLD– Tüm filmlerin bakanlığa bildirilmesi, reklam süreleri, promosyonlar, dijital platformlarda yayın gibi konulardaki karışıklığı gideren yeni yasa yeni yaş sınırlandırmalarını da içeriyor.

GÖSTERİLEN HER FİLM SATILAN HER BİLET BİLDİRİLECEK

Yeni yasaya göre sinema salonları gösterilen her filmi ve bilet satışlarını bakanlığa bildirmek zorunda olacak. Bakanlıkta toplanan bu bilgiler bir uygulama aracılığıyla eş zamanlı olarak sektörün tüm paydaşları ile paylaşılacak. Bu yolla hem şeffaflığın sağlanması hem de sektörel planlamaların daha sağlıklı yapılması amaçlanıyor.

MISIR SAVAŞLARI NİHAYET BİTTİ

2019’un ilk aylarında yapımcılar ve Mars Group arasında yaşanan promosyon savaşları da yeni yasa tarafından sonlandırıldı. Yönetmelikteki “Sinema salonu işletmecileri ya da sinema filmi bileti satan diğer gerçek veya tüzel kişiler, sinema filmi bileti ile birlikte başka bir ürünün satışını aynı anda yapamaz, sinema biletini başka bir ürün veya hizmetin satın alınması şartına bağlayamaz.” ifadesi bu konuda kesin bir hüküm getiriyor.

REKLAM SÜRELERİNE DÜZENLEME

Sinema salonlarıyla ilgili en önemli şikayetlerden biri olan reklam süreleri de yeni yasayla düzenlendi. Buna göre film öncesindeki reklamların süresi 10 dakikayı geçemeyecek. Genellikle reklamlar ve gösterim arasında yer alan fragmanlar konusunda ise “en az” üç dakika şeklinde bir düzenleme yapıldı.

YAŞ SINIFLANDIRMALARI DEĞİŞTİ

Filmlerle ilgili yaş sınıflandırmaları “Genel İzleyici, 6A, 6+, 10A, 10+, 13A, 13+, 16+ ve 18+” olarak yeniden düzenlendi. Ayrıca fragmanlardaki “Bu film henüz sınıflandırılmamıştır.” uygulamasına da son veriliyor. Buna göre fragmanlar da gösterilmeden önce sınıflandırılacak. Böylece ailelerin çocuklarıyla gittikleri filmlerde çocukların görmesi uygun olmayan korku vb. filmlerin fragmanları gösterilemeyecek.

SİNEMA VE DİJİTAL PLATFORMDA EŞ ZAMANLI GÖSTERİM OLMAYACAK

Yılmaz Erdoğan’ın “Organize İşler Sazan Sarmalı” filmini henüz sinemalarda gösterimi devam ederken Netflix’e satması üzerine başlayan tartışmalara da yeni yasayla son verildi. Buna göre sinema filmleri gösterim tarihinden itibaren 5 ay geçmeden ücretli yayın yapan platformlarda, 6 ay geçmeden ücretsiz yayın yapan platformlardan gösterilemeyecek.

YENİ İNDİRİM TÜRLERİ

Sinema salonlarında uygulanan indirimli biletlerde çeşitlendiriliyor. “Belirli yaş ve üzeri bileti”, “Engelli bileti”, “Şehit yakını ve gazi bileti”, “Halk günü bileti”, “İnternet bileti”, “Kamu meslek grubu bileti”, “Öğrenci bileti” ve “Sabah seansı bileti” gibi yeni indirimler sinema salonuyla yapımcı ve dağıtımcı arasındaki anlaşmaya göre uygulanabilecek. Halk günleri de haftada iki gün olarak uygulanabilecek.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder