25 Ekim 2019 Cuma

“Türkiye, Barış Pınarı Harekatı öncesi Suriyeli mültecileri ülkelerine zorla geri gönderdi”

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin Barış Pınarı Harekatı öncesinde zorla ülkelerine gönderildiklerini açıkladı. Örgüt, bazı Suriyelilerin kandırılarak bazılarının ise kelepçelenerek sınır dışı edildiklerini kaydetti.

BOLD – Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), bugün yayınladığı raporunda Türkiye’nin Suriyeli sığınmacıları zorla ülkelerine gönderdiğini duyurdu. En az 20 vakanın belgelendiğini kaydeden İngiltere merkezli insan hakları kuruluşu, yüzlerce sığınmacının bir kısmının tehdit edilip kelepçelenerek, bir kısmının ise kandırılıp ‘gönüllü dönüş’ belgesi imzalatılarak Suriye’ye gönderildiğini açıkladı. İngiliz Guardian gazetesinin aktardığı rapora göre; zorla gönderilmeler, Türkiye’nin kuzeydoğu Suriye’de giriştiği Barış Pınarı Harekâtı’na başlamadan önce gerçekleştirildi.

RESMİ AÇIKLAMA 315 BİN

3.6 milyondan fazla Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye, şimdiye kadar 315 bin kişinin gönüllülük esasıyla ülkelerine döndüğünü açıkladı. Uluslararası Af Örgütü’nün görüştüğü sınır dışı edilen bazı Suriyeliler, Türk yetkililerin ‘güvenli bölgeler’ oluşturmadan kendilerini kelepçeleyerek otobüslerle Suriye’ye gönderdiğini aktardı.

MÜTECİLERİ KANDIRDILAR

Raporda bazı kişilerin de ‘gönüllü dönüş’ belgelerini imzalamaları için dövüldükleri ve tehdit edildikleri vurgulandı. İmzaladıkları dokümanın ise kayıt belgesi, gözetim evinden battaniye aldıklarına yönelik bir teyit ya da Türkiye’de kalma arzularını beyan eden bir form olduğu söylendi.

Raporda Kasım adıyla anılan 39 yaşındaki Halepli bir adam, Konya’da altı gün karakolda tutulduğunu belirterek orada polislerin kendisine “Tercih senin. Bir iki ay ya da bir yıl hapis yatarsın veya Suriye’ye dönersin” dediğini anlattı.

İkinci vakada ise Suriyeli bir Hıristiyan olduğu belirtilen John da benzer bir hikâye anlattı. John, göç idaresi yetkililerinin kendisine “Avukat istersen seni altı yedi ay tutarız ve sana zarar veririz” dediğini iddia etti..

Kaç kişinin bu şekilde sınır dışı edildiğine yönelik net bir sayı veremeyen Uluslararası Af Örgütü’nün mülteci ve göçmen hakları üzerine çalışan araştırmacılarından Anne Shea, konuya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

“Türkiye’nin sekiz yıldan fazla bir sürede, kadın, erkek ve çocuk 3.6 milyonu aşkın Suriyeliye ev sahipliği yapması takdiri hak ediyor, fakat Türkiye bu cömertliği insanları aktif savaş alanına sınır dışı ederek uluslararası hukuku ve iç hukukunu tanımamak için bir bahane olarak kullanamaz.”

Metin Feyzioğlu seçim yaptırmamak için MHP’nin taktiğini uygulayacak

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder