22 Ekim 2019 Salı

Trump’tan ateşkesi uzatma sinyali: İhtiyaç olursa uzatmanın gerçekleşeceğine eminim

ABD Başkanı Donald Trump, iki ülke arasındaki ateşkes anlaşmasının uzatılabileceğinin sinyalini verdi. Trump, “Eğer kısa süreli bir uzatmaya ihtiyaç duyarsak, bunun gerçekleşeceğine eminim” dedi.

BOLD – ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da Pazartesi günkü kabine toplantısında yaptığı konuşmada, Suriye’de Kürtlerin akıllı bir kararla Türkiye’yle üzerinde anlaştıkları sürenin bitimine 1 gün kala çekilmeleri istenen yerden geri çekildiklerini söyledi.

Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun çok başarılı bir 5 günlük ateşkes anlaşması müzakere ettiklerini belirten Trump, daha sonra da yanındaki Mike Pompeo’ya dönerek “Azıcık uzatma gerekirse sanırım o da olur” ifadelerini kullandı.

Trump, “Eğer kısa süreli bir uzatmaya ihtiyaç duyarsak, bunun gerçekleşeceğine eminim” dedi.

ABD PETROL İÇİN ASKER BIRAKACAK

Başkan Trump, Suriye’deki ABD askerlerinin tamamını hala çekmek istediğini ancak İsrail ve Ürdün’ün ABD’den bir grup askerin Suriye’de kalmaya devam etmesini istediğini söyledi.

Trump, “Az sayıda askerin, petrolü koruma altına almak için, Suriye’nin tamamen farklı bir bölgesinde, Ürdün yakınlarında ve İsrail’e yakın bölgelerde kalacağını” söyledi, “Bu tamamen farklı bir mantık. Bunun dışında ABD askerlerinin kalması için sebep yok” ifadelerini kullandı.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper de Afganistan ziyareti sırasında ABD’nin Suriye’de petrol kuyularını korumak için asker bırakacağını ifade etmişti.

SURİYE’DEKİ PETROL GELİRİNİN BÖLÜŞÜMÜ

Trump, Irak savaşına bir vatandaş olarak hep karşı çıktığını hatırlattı, “Hatırlarsanız Irak savaşına karşı çıkmıştım. O zaman etki gücüm yoktu ama vatandaş olarak hep Irak’a girilmesine karşı çıkmıştım. Çok iyi bir karar değildi. Ama giriyorsanız da petrolü tutun demiştim. Aynı şey burada da geçerli. Petrolü sağlama alın. Biz de petrolü sağlama almak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Başkan Trump, Amerika’nın Suriye’nin kuzeyinde Kürtlerin Suriye petrolünden elde edilecek gelire, nakit akışına erişimlerinin olması için bir şeyler düşüneceklerini belirtti, “Belki bunun doğru dürüst yapılabilmesi için petrol şirketlerimizden birini göndeririz” diye konuştu. “Çok büyük bir petrol sahası değil ama var olan petrol için herkes savaşıyor” dedi.

Trump yine tehdit etti: Eğer Türkiye uygunsuz davranırsa yaptırımlar ve vergiler uygularız

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder