23 Ekim 2019 Çarşamba

Soçi sonrası Rusya Şam’a bilgi verdi: Esad’dan Putin’e teşekkür

Soçi görüşmesi sonrası Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye lideri Beşar Esad’a bilgi verdi. Esad ise Putin’e teşekkür etti.

BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Soçi’de 6 saati aşan bir görüşmenin ardından Suriye konusunda 10 maddelik bir mutabakat metni üzerinde anlaşan Rusya Devlet Başkanı Putin, daha sonra Suriye Devlet Başkanı Esad ile telefonda görüştü.

Türkiye ile varılan anlaşmanın detaylarını Esad’a açıklayan Putin, bu anlaşmanın her türlü terörizmle mücadele üzerine odaklandığını ve Suriye topraklarındaki ayrılıkçı gündemleri de ortadan kaldırmayı amaçladığını vurguladı.

ESAD: SINIR DEVRİYELERİMİZ HAZIR

Putin’e teşekkür eden Esad, “Suriye topraklarının herhangi bir bahaneyle işgal edilmesini tamamen reddediyoruz” ifadelerini kullandı.

Esad, sınırda Rus askeri polisiyle birlikte Türkiye sınırında görev alacak devriyelerin gönderilmeye hazır olduğunu söyledi.

Erdoğan ile Putin arasında Soçi’de yapılan Suriye konulu zirvede, iki ülke arasında 10 maddelik bir mutabakat imzalanmıştı.

Mutabakat metninde, “23 Ekim 2019, öğlen saat 12.00’den itibaren, Rus askeri polisi ve Suriye sınır muhafızları, Barış Pınarı Harekat alanının dışında kalan Türkiye-Suriye sınırının Suriye tarafına, YPG unsurları ve silahlarının Türkiye-Suriye sınırından itibaren 30 km’nin dışına çıkarılmasını temin etmek üzere girecektir” ifadeleri yer almıştı.

Suriye’de iç savaşın başladığı 2011 yılından bir süre sonra sınır hattında kontrolü Suriyeli Kürt gruplara bırakmak zorunda kalan Suriye yönetimi, mutabakat ile Türkiye sınırına yeniden dönmüş oldu.

Esad’dan Soçi görüşmesi öncesi kritik açıklama: Erdoğan topraklarımızı çalıyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder