24 Ekim 2019 Perşembe

Ünlü fotoğrafçı Salgado’ya Almanya’da barış ödülü

Alman Yayıncılar Birliği tarafından verilen Barış Ödülü 75 yaşındaki Brezilyalı fotoğrafçı Sebatiao Salgado’ya verildi.

BOLD– Bu ödülü alan ilk fotoğrafçı olan Sebastiao Salgado dünyanın zorlu bölgelerindeki insanlık dramlarına dair fotoğraflarıyla tanınıyor.

Salgado’nun Ruanda’daki soykırımdan kaçmaya çalışanları görüntülediği bir kare

FOTOĞRAFLA SOSYAL ADALET VE BARIŞI TALEP EDİYOR

Altın madenlerindeki gayriinsani çalışma koşulları, Ruanda soykırımı, mültecilerin durumu gibi “insanın insana ettikleri”ni fotoğraflayan Salgado’ya ödülü Frankfurt Aziz Pavlus Kilisesi’nde düzenlenen bir törenle verildi. Törende Salgado takdim edilirken ödülün sanatçıya “fotoğrafçılığıyla sosyal adalet ve barışı talep etmesi, doğa ve iklim koruma konusunda dünya çapında süren tartışmaya aciliyet kazandırması” gerekçeleriyle verildiği ifade edildi.

Salgado’nun çalışmalarını içeren Genesis (Yaratılış) Exodus (Göç) ve Gold (Altın) isimli kitapları bulunuyor

GEZEGENİN ACİL DURUM FOTOĞRAFÇISI
Alman Yayıncılar Birliği’nin 1950 yılından bu yana verdiği ödülü kazanan ilk fotoğrafçı olan sanatçı, törende yaptığı teşekkür konuşmasında kendisini “hayatının büyük bir kısmını gezegenin ve onun sakinlerinin içinde bulunduğu acil durumu belgelemeye hasretmiş bir fotoğrafçı” olarak tanımladı.

Sebasitao Salgado ve eşi Lelia iklim konusundaki çalışmalarıyla da biliniyor. İkili, Brezilya’da Instituto Terra isimli bir enstitü kurarak yağmur ormanlarının yok edilen bir bölümünü 2 milyon 700 bin ağaç dikmek suretiyle yeniden yaşama döndürmüştü.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder