18 Mart 2020 Çarşamba

AKP ve MHP koronavirüs tedbirlerinin araştırılmasını istemedi

Dünyada ve Türkiye’de hızla yayılan ve ölümlere yol açan koronavirüsle ilgili alınacak tedbirler hakkında üç ayrı parti tarafından verilen araştırma önergeleri, TBMM’de AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. AKP, salgınla ilgili tüm önlemlerin alındığını savundu.

BOLD – Koronavirüs ile ilgili önlemlerin araştırılması için Meclis’e verilen araştırma önergesi AKP ve MHP’lilerin oylarıyla reddedildi. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, test az yapıldığı için vaka sayısının da az olduğunu belirtti. CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu da salgın öncesinde bir “felaket yönetimi planı” hazırlanması gerektiğinin altını çizdi.

ÜÇ PARTİ AYRI AYRI ÖNERGE VERDİ

TBMM Genel Kurulunda İyi Parti, HDP ve CHP’nin yeni tip koronavirüs konusundaki grup önerileri ayrı ayrı görüşüldü. İyi Parti Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu, koronavirüs ile mücadelenin sadece kamunun, özel sektörün ya da belli bir kesimin görevi olmadığını, vatandaşlarla birlikte bir bütün olarak seferberlik halinde yapılması gerektiğini söyledi. Kovid-19 tedbirleri kapsamında ekonomi alanında da adımlar atmak gerektiğini dile getiren Tatlıoğlu, “Vergiler mutlaka ertelenmeli. Planlamış ödemeler için sıfıra yakın faizle kredilendirme yapılmalıdır. Aksi takdirde bu, zincirleme bir ekonomi kilitleme etkisi gösterir” dedi.

TBMM, SALGINI İZLEMEMELİ

HDP Batman Milletvekili Rüştü Tiryaki de küresel pandemi ilan edilen yeni tip koronavirüs salgınının yayılmasının önlenmesi, sağlık emekçilerinin güvenli koşullarda çalışmalarının temin edilmesi, salgın nedeniyle alınacak önlemlerin belirlenmesi, bu önlemlerle doğru orantılı olarak ekonomik ve sosyal alanlarda alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir araştırma komisyonunun mutlaka kurulmasını istedi. Tiryaki, pandemi ilanına yol açan bir salgını TBMM’nin izlemesinin beklenmeyeceğini, araştırma komisyonunun hemen kurularak yarından itibaren çalışmalarına başlaması gerektiğini söyledi.

HASTALIK YOKSA TEST YAPMANIN ANLAMI YOK

AKP Uşak Milletvekili İsmail Güneş, koronavirüsle mücadele konusunda Türkiye’nin, vakanın Çin’de çıkmasıyla tedbirlerini almaya başladığını belirtti. Salgınla ilgili gerekli önlemlerin alındığını öne süren Güneş, “Dünyada ilk defa Çin’den gelen yolcular sağlık taramasından geçirildi. Diğer taraftan, bu hastalığın yaygınlaşmasıyla beraber Çin ile ardından da İran ile iletişim kesildi. Arkadaşlar diyor ki ’82 milyondan sadece 2 bin kişiye test yaptınız.’ Kişide hastalık oluşmadan önce test yapmanın bir anlamı yoktur. Dünyanın hiçbir yerinde tüm halkın taranması diye bir unsur yoktur” dedi..

MECLİS ÇALIŞMALARINI ASKIYA ALMALI

İyi Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, en önemli tedbirin sağlık çalışanı sayısının artırılması olduğunu söyledi. Kamu çalışanları açısından da sıkıntıların bulunduğunu dile getiren Koncuk, Meclis açısından da salgının sorun oluşturduğuna dikkati çekti. Koncuk, “Bir risk grubu olduğumuzu bilerek hareket etmemiz gerekir. Meclisin de 14 günlük süreçte çalışmalarını bir süre askıya almasında fayda olduğunu hepiniz kabul edersiniz.” dedi.

AZ TEST YAPILDIĞI İÇİN VAKA DA AZ

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, alınan önlemlerin takipçisi olduklarını belirterek, “Sağlık Bakanlığı, AK Parti Grubu ve onun destekçileri erken bir başarı duygusuna kapıldılar. Sağlık Bakanlığının başarılı olduğuna dair elimizde gerçekçi bir veri yok. Testleri yaparsınız, testler sonucunda ülkemizde daha az sayıda koronavirüs vakası olduğunu ispatlarsınız… Oysa Türkiye’de az test yapılmıştır” ifadesini kullandı.

EN HAZIRLIKLI ÜLKE TÜRKİYE

AKP Bursa Milletvekili Mustafa Esgin, muhtemel vakalara karşı Türkiye’nin en hazırlıklı ülke olduğuna dikkati çekti. Alınan kararların halkın sağlığına verilen önemin bir göstergesi olduğuna işaret eden Esgin, “Koronavirüsle ilgili yanlış ve maksatlı haberler milletimize karşı yapılmış alçak bir infial terörü saldırısıdır” dedi.

FELAKET YÖNETİMİ PLANI HAZIRLANMALI

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, salgın öncesinde bir “felaket yönetimi planı” hazırlanması gerektiğini belirterek, “Bu plandan kastım şu, bu tip bir şey başımıza gelmeden önce her bir adımını planlamamız gerekiyor. Böyle bir planımız olsaydı umreden gelen vatandaşlarımız uçağa binmişken saat 04.00’te yurtları boşaltmak zorunda kalmazdık. Test kitlerini ihraç etmemeliydik. Bu aşamadan sonra Sağlık Bakanlığının, sizin, bizim, hepimizin bir felaket senaryosunu da içine alacak şekilde, bütün senaryolara hazır olmamız gerekiyor” diye konuştu.

BAKAN MECLİSİ BİLGİLENDİRECEK

AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yoğun bir gündemle çalıştığına dikkati çekerek, “Sağlık Bakanımız 19 Mart Perşembe günü İç Tüzük’ün 62’nci maddesi çerçevesinde Meclisimizi, Genel Kurulu bilgilendirecek” dedi. AKP Karaman Milletvekili Recep Şeker de Koronavirüs Bilim Kurulunun toplantılarında alınan kararların kamu kurumlarına ve vatandaşlara iletilerek anlık olarak tedbirlerin alındığını dile getirdi. Şeker, salgıla ilgili tüm planların hazır olduğunu kaydetti.

AKP VE MHP ARAŞTIRMA İSTEMEDİ

Konuşmaların ardından İyi Parti, HDP ve CHP’nin yeni tip koronavirüs konusundaki grup önerileri AKP ve MHP’nin oylarıyla kabul edilmedi.

 

Türkiye’de vaka sayısı 98 oldu, ilk ölüm vakası gerçekleşti!

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder