19 Mart 2020 Perşembe

Korona günlüğü: İran’da 103 yaşındaki bir kadın virüsü yendi

İran’da 103 yaşındaki bir kadın koronavirüsü yendi. İşte dünyada yeni tip koronavirüsle (Covid-19) ilgili son gelişmeler…

BOLD – İran’ın Simnan kentinde 103 yaşındaki bir kadın, koronavirüsü yenen en yaşlı ikinci insan olarak kayıtlara geçti.

Simnan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Nevid Danayi, 103 yaşındaki kadının tedavi sonrası iyileşerek taburcu edildiğini duyurdu.

Çin’de koronavirüse yakalanan 103 yaşındaki bir kadın hasta da 6 günlük tedavisinin ardından geçen hafta koronavirüsü yenerek taburcu edilmişti.

BANGLADEŞ’TE ON BİNLER TOPLU DUA ETTİ

Bangladeş’de koronavirüs salgınına bağlı ilk ölümün ardından on binlerce kişi Raipur şehrinde virüsten korunma duası için toplandı. Organizatörler toplu duaya katılımın 25 bin civarında olduğunu duyurdu.

Bangladeş hükümetinin ülke genelinde okulları kapatması ve toplu organizasyonlardan uzak durun çağrısı üzerine sosyal medyada yayılan toplu dua görüntüleri tepki çekti.

168 milyon nüfuslu ülkede şu ana kadar 14 koronavirüs vakası açıklandı. Yetkililer ise yapılan test sayısının yetersiz olduğunu ve daha çok insanda virüs olabileceğini belirtiyor.

ABD, İTALYA’DAN 500 BİN TEST KİTİ ALDI

Covid-19 hastalığıyla ilgili yeterince test üretemeyen ABD’nin İtalya’dan yarım milyon test kiti sevkiyatı gerçekleştirdiği ortaya çıktı.

Pentagon sözcüsü Jonathan Hoffman, söz konusu kit parçalarının, İtalya’dan ABD Hava Milli Muhafız Teşkilatı’nın uçağıyla Memphis kentine getirildiğini doğruladı.

Covid-19 salgınında Amerikan sağlık sistemi zorlu bir sınavdan geçerken, ülkede yeterli test kiti olmadığına dair endişeler bulunuyor.

Özellikle Covid-19 test kitlerinin piyasada ülke nüfusuna kıyasla çok daha az olması ve mevcut testlerin pahalılığı, Covid-19 vakalarının ülkede ulaştığı nokta konusunda yeterince bilgi vermede eksik kalıyor.

ABD’DE TEST SAYILARI OLDUKÇA DÜŞÜK

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, 327 milyon nüfusu olan ABD’de 18 Ocak- 12 Mart tarihlerinde yalnızca 22 bin 713 kişinin virüs testi yaptırabildiği ifade etmişti.

ABD’de son olarak Başkan Donald Trump, ücretsiz yeni tip koronavirüs testi yapılmasına imkan tanıyan yasa tasarısını imzalamıştı.

Pazartesi gününden itibaren ülke genelinde test kitlerinin daha yaygın olarak dağıtılmaya başlanmasıyla birlikte tüm eyaletlerdeki vaka sayılarında kayda değer artışlar görülmeye başlandı.

ABD’de yeni tip koronavirüs (Covid-19) kaynaklı vaka sayısının 9 bin 345’e, ölü sayısının ise 150’ye yükseldiği bildirildi.

FRANSA’DA CAN KAYBI 264’E YÜKSELDİ

Fransa’da koronavirüs (Covid-19) salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 89 kişi artarak 264’e, vaka sayısı ise 9 bin 134’e yükseldi. 921 hastanın yoğun bakımda tutulduğu ülkede bu kişilerden yarısının 60 yaş altı olduğu açıklandı.

MERKEL: 2. DÜNYA SAVAŞINDAN BERİ EN BÜYÜK ZORLUK

Almanya Başbakanı Angela Merkel, koronavirüsle ilgili yaptığı açıklamada, Almanya’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana, “en ciddi zorlukla” karşı karşıya olduğunu söyledi.

İkinci Dünya Savaşı’ndan beri ülkede dayanışmanın bu kadar önemli olduğu bir sınamanın yaşanmadığını söyleyen Merkel,, “Almanya’nın yeniden birleşmesinden bu yana değil, hayır. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana, ülkemiz adına bu kadar büyük, ciddi zorluk yaşanmadı. Ki bu durum şu anda ortak dayanışmamıza bağlı. Bu tarihi bir görevdir ve sadece birlikte bunun üstesinden gelebiliriz.” diye konuştu.

ALMANYA’DAKİ VAKA SAYISI FRANSA’YI GEÇTİ

Almanya’da bir günde 2801 kişide daha koronavirüs tespit edildiği açıklandı. Bir günde yaşanan bu artış toplam vaka sayısının yaklaşık 3’te birine denk geliyor.

Ülkenin ulusal sağlık enstitüsü olan Robert Koch Enstitüsü toplam vaka sayısının 10999’a ulaştığını, koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısınınsa 20 olduğunu belirtti.

CEM ÖZDEMİR’İN TESTİ POZİTİF ÇIKTI

Almanya’da Türkiye asıllı Yeşiller milletvekili Cem Özdemir yaptırdığı koronavirüs testinin pozitif çıktığını açıkladı. 54 yaşındaki siyasetçi Instagram hesabından yaptığı açıklamada, sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi.

TRUMP: SAVAŞ DÖNEMİ BAŞKANIYIM

ABD Başkanı Donald Trump, koronavirüs salgınıyla mücadelede özel sektörden katkı alınması ve hükümete gerekli teçhizatın üretimini hızlandırma imkanı veren Savunma İmalat Yasası’nı devreye sokacağını açıkladı.

Beyaz Saray’da Koronavirüs Görev Gücü mensuplarıyla birlikte basın toplantısı düzenleyen Trump, ‘’ihtiyaç duyulması’’ halinde kullanmak üzere Savunma İmalat Yasası’nı imzalayacağını belirtti.

Söz konusu yasa 1950’lerdeki Kore Savaşı dönemine uzanıyor ve başkana ulusal bir güvenlik krizi esnasında ihtiyaç duyulan malzemeler ve ürünleri sanayi sektöründen süratle tedarik edebilme yetisi tanıyor.

Yasaya göre ayrıca ABD başkanı, işletmeler ve şirketlerden, gereken malzeme ve hizmetlere öncelik vermelerini isteyebiliyor. Başkan, sanayi sektörüne kritik öneme haiz malzeme ve ürünlerin üretimi ve tedarikini hızlandırmak için teşvikler sağlayabiliyor.

FRANSA’DA SAĞLIK ALANINDA “OHAL”

Fransız hükumeti, 17 Mart’ta halkı eve kapatma kararının ardından, şimdi de koronavirüs ile mücadelede daha çok yetki alabilmek için sağlık alanında olağanüstü hal ilan etti.

Ulusal Sağlık Kurumu Genel Müdürü Jerome Salomon, ülkede bir gün içinde 89 yeni ölüm olduğunu, böylece ölü sayısının 264’e, vaka sayısının da 9 bin 134’e yükseldiğini kaydetti.

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, Elysee Sarayı’nda düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, koronavirüs ile daha etkin mücadele edebilmek amacıyla sağlık alanında olağanüstü hal ilan etme kararı aldıklarını söyledi.

Sağlık alanında ilan edilecek bir olağanüstü hal durumu, hükumete, yurttaşların hareketlerini ve toplanma özgürlüğünü kısıtlama, koronavirüs ile mücadele için gereken mal ve hizmetlere el koyma gibi yetkiler veriyor.

ABD, KONSOLOSLUK İŞLEMLERİNİ DURDURDU

ABD koronavirüsten dolayı Türkiye dahil birçok ülkede konsolosluk işlemlerini durdurdu.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nden yapılan sosyal paylaşımda “Son gelişmeler ışığında Türkiye’deki rutin konsolosluk hizmetleri, ikinci bir duyuruya kadar geçici olarak durdurulmuştur. Amerikan Vatandaşlık Hizmetleri, Ankara ve İstanbul’da çalışmalarına devam edecektir. Sadece gerekli koşulları karşılayan kişilere yönelik olmak üzere, acil/insani vize hizmetlerine Ankara ve İstanbul’da sınırlı olarak devam edilecektir”.

ABD yönetimi, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle bazı ülkelerdeki vize hizmetlerini geçici olarak askıya aldığını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Hizmetleri Bürosu’nun Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Kovid-19 salgını nedeniyle, birçok ülkede rutin vize hizmetlerini askıya alıyoruz. Hizmetler, mümkün olan en kısa zamanda yeniden başlayacaktır ancak şu anda net bir tarih belirtemiyoruz.” ifadesine yer verildi.

Söz konusu düzenlemeden etkilenen ülke isimlerinin ilgili ülkelerdeki büyükelçilik ve konsoloslukların web sitelerinden öğrenileceği kaydedildi.

ÇİN, AB’YE MASKE VE TEST KİTİ GÖNDERECEK

Avrupa ülkeleri Covid-19 olarak bilinen koronavirüsün merkez üssü haline gelmiş durumdayken salgının ortaya çıktığı Çin hükümeti Avrupa Birliği’ne sağlık ekipmanları gönderecek.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen sosyal medyada yayımladığı mesajda Çin yetkililer ile görüştüğünü, Çin hükümetinin koronavirüs ile mücadele kapsamında Avrupa Birliği’ne 2 milyon cerrahi maske, 200 bin N95 maske ve 50 bin test kiti göndereceğini duyurdu.

RUSYA’DA İLK ÖLÜM VAKASI

Rusya’da koronavirüs nedeniyle ilk ölüm vakası kaydedildi. 79 yaşında ön hastalıkları bulunan bir kadının Moskova’da tedavi gördüğü bir hastanede zatürreden hayatını kaybettiği bildirildi. Rusya’da şimdiye kadar teyitli 147 koronavirüs vakası bulunuyor.

İTALYA’DA ÖLENLERİN YAŞ ORTALAMASI 79,5

İtalya’da yeni tip koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 978 olarak açıklandı. Şimdiye kadar ölenlerin yaş ortalaması 79,5. Hayatını kaybedenlerin başta gelen sağlık sorunu yüksek tansiyon.

İtalya Sağlık Enstitüsü’nün ülkede koronavirüs bağlantılı hayatını kaybeden 2 bin 3 kişiyle ilgili yaptığı araştırmaya göre, yeni tip koronavirüsün yol açtığı Covid-19 hastalığından ölenlerin yaş ortalaması 79,5. Araştırmaya göre merkezi artık İtalya olan salgında ölenlerin yüzde 70’ini erkekler oluşturuyor.

İTALYA’DA MORGLARDA YER KALMADI

Koronavirüs ölümlerinin 3 bine yaklaştığı, vaka sayısının da 35 bini geçtiği İtalya’da salgından en ağır etkilenen kent olan kuzeydeki Bergamo’da cenaze işlemlerine yetişilemiyor. Dün akşam cenazeler askeri araçlarla başka kentlere taşınmaya başlandı.

Bergamo’da ölümlerin ve cenaze yakma işlemi (kremasyon) için bekleyen tabut sayısının son günlerde çok artması nedeniyle 65 tabut bu işlem için başka kentlere götürüldü. İtalya’da kremasyon, yaygın olarak başvurulan bir cenaze işlemi.

Koronavirüs nedeniyle 85 bin mahkumu tahliye eden İran, 10 bin mahkumu da affetti

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder