19 Mart 2020 Perşembe

Koronavirüsün Türkiye ekonomisine etki analizi

Prof. Erinç Yeldan, hükümetin açıkladığı korona paketine kaynak dahi bulayacağını Merkez Bankasının ihtiyat akçesi ve erken kullanılan karı nedeniyle büyük çöküşün yaklaştığını söyledi.

BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı paketi değerlendiren Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Erinç Yeldan başta konaklama ve SGK primlerine gelen vergi ötelemeler olmak üzere sağlanacak 100 milyar liralık kaynağın, büyük sorunları olan ekonomiye bir merhem olmayacağını dile getirdi. Yeldan, indirilen ve ötelenen vergi indiriminin, cari dengesizlik, düşük faiz ve Merkez Bankası’nın erkenden kullanılan kârı ve ihtiyat akçesi göz önüne alındığında paketin kaynağının da şüpheli hale geldiğini anlattı.

KÜRESEL BİR KRİZ BEKLENİYOR

Cumhuriyet’ten Olcay Büyüktaş’a konuşan Yeldan, küresel bir krizin beklendiğine dikkat çekerek, “Şimdi ABD Başkanı Trump’ın ağustos diye tarihlendirdiği bir küresel kriz söz konusu. Virüsle birlikte gündeme oturan ve tek tek ülkelerin almaya başladığı önlemlere karşın yaşanacak bir küresel krizden söz etmek mümkün. Türkiye tıpkı 2008 ve 2009 yıllarında olduğu gibi son derece kırılgan, temelleri yüksek enflasyon ve yüksek işsizlikle sarsılmış bir makro ekonomik yapıyla bu krize yakalanacak gibi görünüyor” dedi.

TÜRKİYE DAHA AĞIR BİR DARBE ALACAK

Türkiye’de şimdi ağır bir kamu açığının da söz konusu olduğunu belirten Yeldan, “2016 yılından itibaren düşen sermaye yatırımlarının getirdiği ve artık nefes almayı zorlaştıran işsizlik ve yüksek enflasyon ülkenin en büyük sorunu olarak duruyor. Böylesi bir tabloda Türkiye, yaşanacak küresel krizden de ağır bir darbe alacak. Bütün bu tablo karşısında alınan önlemlerin işe yaramasını beklemek pek de doğru olmayacak. Zira, yeterli kaynak bulamayacak bu paketin uygulanabilmesi de şüpheli” dedi.

 

Soma faciasından Korona faciasına Türkiye

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder