19 Mart 2020 Perşembe

Pınar Fidan olayı: Nefret suçu mu ironiye tahammülsüzlük mü?

Siyasi mizahçı Pınar Fidan’ın Madımak katliamı üzerinden yaptığı ironi sonrası linç başladı. Kendisi de Alevi olan Fidan, Türkiye’nin geldiği anlayışsızlık seviyesini mi gösteriyor yoksa nefret suçu mu işledi?

BOLD- Tuz Biber adlı stand-up programında siyasi espriler yapan Pınar Fidan’ın son gösterisi sosyal medyada viral oldu. Gösteride cemevlerine yapılan saldırılara değinen Fidan, cemevlerinin genelde boş olduğunu, saldırganların Alevilerden daha fazla cemevine gittiği söyledi. Fidan ayrıca, Alevilere zarar vermek isteyenlere Madımak Faciasını örnek göstererek  “Hepsini bir otele tıkıp yakabilirsin”  diyerek bir dizi ironi yaptı. Ancak Fidan’ın genel olarak Amerika’da görülen tarzda yaptığı gösterisi sosyal medyada linç olarak döndü kendisine.

Pınar Fidan, Alevi olduğunu ve gösteride ironi yaptığını anlatsa da dinleyen olmadı. Ferhat Tunç gibi Alevilerin sembol isimleri başta olmak üzere yüzlerce sosyal medya kullanıcısı Pınar Fidan’ı linç etti.

“SOYTARIYI İYİ TANIYIN”

Arif Sağ’ın oğlu müzisyen Tolga Sağ, sosyal medya hesabından “Bu soytarıyı iyi tanıyın. Adı Pınar Fidan. Ağzından pislik dökülüyor, aşağılık esprilerini komik sanıyor” diyerek tepkisini dile getirdi.

PINAR FİDAN DENEN ZAVALLI

Eski Milletvekili olan usta sanatçı Sabahat Akkiraz da, “İnsanların otele doldurulup yakılması, ibadethaneleri ile dalga geçmek, onlara yapılan saldırılar espri konusu değildir gerçekten. Pınar Fidan denen bu zavallı Alevilerle dalga geçip, acılarına gülünce belki ünlü olabilir ama insan olamaz” sözleriyle Fidan’a tepki gösterdi.

AÇIKLAMA YAPIP HESABI KAPATTI

Eleştirilere karşı sosyal medya hesabından açıklama yapan Pınar Fidan, kendisinin de Alevi olduğunu belirterek ironi yaptığını anlatmaya çalıştı. Ancak tepkiler dinmek bilmeyince Fidan sosyal medya hesabını kapatmak durumunda kaldı.

Alevi derneklerinin suç duyurusunda bulunmaya hazırlandığı öğrenildi.

BATIDA ÇOK KULLANILAN BİR YÖNTEM

Fidan’ın yaptığı tarzda siyasi mizah Batı dünyasında çok kullanılan bir yöntem. Sanatçı, Madımak gibi katliamları yapanların düşüncelerini seslendirerek, aslında onların nasıl bir kafa yapısına sahip olduklarını ortaya koyuyor. Bu mizahçılar tarafından daha açık biçimde dile getirilebildiği için, sözkonusu katliamlar ve suçları işleyenlerin zihin yapısına dikkat çekmek için oldukça destek gören bir yöntem.

Ancak Türkiye’nin içinde bulunduğu kutuplaşma ortamı nedeniyle Fidan’ın çabası sadece salondaki izleyiciler tarafından anlaşılabildi. Kısa video üzerinden yapılan linç sonrası Fidan’ın artık gösteri yapacak sahne bulması bile imkansıza yakın.

Ankara Üniversitesi’nden ‘O’ doktora özür dileten açıklama!

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder