17 Mart 2020 Salı

Trump’tan korkutan öngörü: “Temmuz, Ağustos ya da daha geç bir tarih”

ABD Başkanı Donald Trump,  koronavirüs kriziyle ilgili umutsuz konuştu. “Temmuz, Ağustos ya da daha geç” bir tarihe işaret etti. ABD’de virüse karşı tedbirler arttırılırken, ilk aşı denemesi de yapıldı.

BOLD ABD Başkanı Donald Trump, koronavirüs ile mücadele için oluşturulan Korona Görev Gücü’nün her gün düzenlediği basın toplantısında konuştu. Başkan Trump “Oğlum soruyor ne kadar kötü diye. Kötü.” ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray’da konuşan Trump, gelecek 15 gün boyunca 10’dan fazla kişinin bir araya geleceği mekanlardan uzak durulması gerektiğini, barlar, restoranlar, spor salonlarına gidilmemesi gerektiğini belirtti.

Pazartesi günü açıklanan koronavirüsten korunma rehberine göre, 60 yaş üzeri tüm Amerikalıların evde kalması, mümkün olan herkesin evde çalışması ve eğitimine devam etmesi istendi.

Keyfi seyahatler, zorunlu olmayan alışverişler ve sosyal etkinliklere ara verilmesi, yaşlıların kaldığı evlerden ve yurtlardan uzak durulması gerektiği belirtildi.

RESESYONA DOĞRU GİDİYOR OLABİLİRİZ

Trump’a borsadaki düşüş ve koronanın ekonomiye etkisinin yanı sıra ABD ekonomisinde resesyon endişeleri de soruldu. Trump “Resesyona doğru gidiyor olabiliriz. Görünmez bir düşmanla, bir ay önce kimsenin aklına gelmeyecek bir sorunla karşı karşıyayız. Önceliğimiz bu sorunun ortadan kalkması. Ondan sonra her şey yerli yerine oturacaktır” dedi.

Trump korona krizinin ardından ekonomide büyük bir yükselmenin olabileceğini söyledi, ABD havayolu şirketlerinin yüzde 100 bu süreçte destekleneceğini belirtti.

YAZ SONUNA KADAR SÜREBİLİR

ABD Başkanı Donald Trump, ülke genelinde koronavirüs salgınından kaynaklı krizin yaz sonuna kadar, belki daha da uzun sürebileceğini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump,  Trump koronavirüs krizinde en kötüsünün ne zaman geride kalacağına ilişkin yöneltilen bir soru üzerine “Temmuz, Ağustos ya da daha geç diyenler var” yanıtını verdi.

ÖLÜ SAYISI 91’E ÇIKTI

ABD’de 4712 kişi koronavirüse yakalandı, 91 kişi hayatını kaybetti.

ABD’deki 50 eyaletten 40’ında “acil durum” ilan edildi. 29 eyalette okullar kapatıldı.

ABD YÜKSEK MAHKEMESİ GÖRÜŞMELERİ ERTELEDİ

Son yüzyılda ilk kez ABD Yüksek Mahkemesi de görüşmeleri erteledi.

Kentucky eyaletinde karantinaya girmeyi reddeden 53 yaşındaki bir koronavirüs hastası da polis gözetiminde zorla karantinaya alındı.

McDONALD’S VE STARBUCKS SADECE EVLERE SERVİS YAPACAK

Hazır yemek zinciri McDonald’s ve kahve zinciri Starbucks da ABD’deki tüm dükkanların yeme-içme mekanlarının kapatılması ve sadece evlere servis hizmetinin sürdürülmesi kararı aldı.

Starbucks’ın kararı Kanada’yı da kapsıyor. McDonald’s ayrıca self-servis içecek büfelerini de kapatacağını açıkladı.

ÖN SEÇİMLER ERTELENİYOR

ABD’de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimi öncesi Demokrat adayın belirlenmesi için yapılan ön seçimler de erteleniyor.

Eski Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Senatör Bernie Sanders arasında devam eden ve Trump’a karşı yarışacak adayı belirleyecek olan seçimler için Salı günü dört eyalette oylama yapılacaktı: Arizona, Illinois, Florida ve Ohio.

Georgia, Louisiana ve Kentucky’de seçimler zaten ertelenmişti.

Ohio’da da savcının itirazına ragmen valilik kararıyla seçim ertelendi.

“BİR FELAKET YAŞANMAK ÜZERE”

ABD içinde koronavirüsü vaka sayısının en fazla olduğu eyaletlerden biri olan New York eyaletinin valisi Andrew Cuomo “Bir felaket yaşanmak üzere” uyarısında bulundu. New York Valisi eyalette yatak ve yoğun bakım kapasitesinin yetersiz olduğuna dikkat çekti.

New York Valisi, ABD’deki sağlık sisteminin bu krizin altından kalkamayacağını savundu. Cuomo, “Eyaletimizde yalnızca 3 bin yoğun bakım ünitesi var. Bunların yüzde 80’i şimdiden dolu. Yani şu anda sadece 600 boş yatak var. Bir felaket yaşanmak üzere.” şeklinde konuştu.

İLK AŞI DENEMESİ YAPILDI

Amerikalı yetkililer korona virüsüne karşı koruma sağlamak amacıyla geliştirilen aşının ilk denemesini bir gönüllü üzerinde yaptı. Seattle kentindeki Kaiser Permanente Washington Araştırma Enstitüsü’nde görev yapan bilim insanları, rekor bir hızda geliştirilen aşının ilk klinik çalışmalarını Pazartesi günü başlattı.

43 yaşındaki gönüllü Jennifer Haller, ‘’Hepimiz kendimizi çaresiz hissediyoruz. Bu benim açımdan bir şey yapabilmem adına muazzam bir fırsat’’ diye konuştu. İki çocuk annesi olan Haller, bu deneye katılmasının çocuklarının da olumlu karşıladığını söyledi.

45 GÖNÜLLÜ DENEK ÜZERİNDE DENENECEK

Küçük bir teknoloji şirketinde operasyonlar müdürü olarak çalışan ilk deneğe bir muayene odasında aşı enjekte edildi. Üç kişinin de sırada olduğu, toplamdaysa 45 gönüllüye birer ay arayla iki doz aşı uygulanacağı bilgisi verildi.

Sağlık yetkililerine göre virüse karşı koruyucu bir aşı üretmek en az bir ile bir buçuk yıl sürebilir.

Almanya’daki Türk bilim insanı koronavirüs aşısı için Çinli ilaç devi ile anlaştı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder