18 Mart 2020 Çarşamba

Dörtlü İdlib zirvesi koronavirüsün gölgesinde kaldı

Suriye’nin İdlib bölgesindeki gelişmeleri ele almak üzere Türkiye, Almanya, İngiltere ve Fransa liderlerinin yapmayı planladığı zirve görüşmesi, dün telekonferans sistemiyle yapıldı. Gündemin ağırlıklı konusuysa İdlib yerine koronavirüs salgını oldu.

BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile telekonferansla görüşme gerçekleştirdi. İdlib konusunun ön plana çıkması düşünülen dörtlü zirvede daha çok koronavirüse karşı mücadelele alındı.

Telekonferans sistemiyle yapılan zirve, 1 saat 15 dakika sürdü.

Dörtlü zirvede, Çin’de ortaya çıkan ve dünyaya hızla yayılan koronavirüsle (Covid-19) mücadele kapsamında ortak hareket imkanları görüşüldü.

Zirvede, Suriye’nin İdlib şehrine yönelik insani yardım yöntemleri, sığınmacı krizi, Libya’daki son durum, Avrupa Birliği’nin durumu ve Türkiye-AB ilişkileri de ele alındı.

Erdoğan, zirve hakkında Twitter aracılığıyla yaptığı açıklamada, “Zirvede koronavirüs ile mücadeleden İdlib’de yaşanan insani durum başta olmak üzere Suriye krizinin çözüm yollarına, sığınmacı meselesinden Türkiye-AB ilişkilerine kadar pek çok konuda kapsamlı değerlendirmeler yapma imkanı bulduk. Bölgesel ve küresel düzeyde içinden geçtiğimiz bu zor süreçte, diplomasiyi ve iş birliği mekanizmalarını daha aktif bir biçimde işletecek, sorunlarımızı bir an önce çözüme kavuşturmak için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

MERKEL: TÜRKİYE’YE YARDIMLARI ARTTIRMAYA HAZIRIZ

Almanya Başbakanı Angela Merkel, dörtlü zirve sonrası yaptığı açıklamada Türkiye’deki sığınmacılara yardımları artırmaya hazır olduklarını, Gümrük Birliğinin genişletilmesinin gözardı edilmeyeceğini söyledi.

Merkel görüşmede tarafların 2016 yılında AB ile Türkiye arasında imzalanan mülteci mutabakatına bağlılıklarını teyit ettiklerini kaydetti.

SİVİLLERE İNSANİ YARDIM ARTTIRILACAK

Macron’un ofisinden yapılan açıklamada da katılımcıların sivillere insani yardımı artırma kararı aldıkları belirtildi.

Türkiye AB’den daha fazla yardım ve Gümrük Birliğinin güncellenmesini talep ediyor.

ERDOĞAN’DAN NATO VURGUSU

Suriye’nin geleceği konusunda kapsamlı bir siyasi diyaloğa ihtiyaç olduğunu kaydeden Merkel, Erdoğan ile görüşmede NATO konusunun da gündeme geldiğini belirtti. Merkel Türkiye’nin Rusya’dan hava savunma sistemi S-400 satın alması veya Doğu Akdeniz’deki doğalgaz arama faaliyetleri gibi ittifak içindeki görüş ayrılıklarının müzakere edilmesi gerektiğini kaydetti.

Dokuz ülkeden 2 bin 807 Türk vatandaşının tahliye işlemi tamamlandı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder