21 Mart 2020 Cumartesi

Ölümler artınca yeni tedbirler açıklandı

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs salgınında 670 vaka ve 9 ölüme ulaşıldığını açıkladıktan sonra konaklama tesisleri, restoranlar, yurtlar ve huzurevlerinde ki tedbirleri artırdığını ilan etti.

BOLD – Türkiye’de katlanarak artan koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı resmi kurumlar her gün ek tedbirler açıklıyor.

KONOKLAMA TESİSLERİ, RESTORANLAR, YURTLAR VE HUZUREVLERİ LİSTEDE

Sağlık Bakanlığı da 670 hasta ve 9 ölüm sonrası konaklama tesisleri, restoranlar, yurtlar ve huzurevlerinde uygulanan tedbirleri artırdığını açıkladı.

ENFEKSİYON BULAŞMA RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN

Bakanlık, Koronavirüs Bilim Kurulu tavsiyeleri doğrultusunda enfeksiyon bulaşma riskini azaltmak için yen korunma önlemlerini duyurdu. İşte o tedbirler:

– Otellerde kalanların isim, adres, iletişim, pasaport bilgileri, son 14 günde bulundukları ülkeler ve konaklaması sonrası ülke dahilindeki seyahat planları tam ve düzenli tutulacak.

– Konaklama tesislerinde, odalar ve diğer kapalı alanlardaki camlar günlük temizlik esnasında açık olacak ve temizlik sonrası en az 1 saat havalandırılacak.

HER ODA TEMİZLİĞİNDE AYRI ELDİVEN KULLANILACAK

– Oda temizliği yapacaklar ellerini yıkayıp eldiven giyecek, temizliği bu şekilde yapacak. Sonraki oda temizliği öncesi önce yeni eldiven giyecek. Genel temizlik için su ve deterjan yeterli olacak.

– Kapı kolları, bataryalar, tırabzanlar, sık dokunulan düğmeler, telefon ahizesi, televizyon ve klima kumandası, ortak kullanım alanlarındaki tuvalet ve lavabo temizliğine özen gösterilecek.

TABAK VE BARDAKLAR TEMİZ ORTAMDA SAKLANACAK

– Bardak ve tabak gibi ortak kullanılan eşyalar her kullanım sonrası su ve deterjanla yıkanacak ve kullanıma kadar temiz ortamda saklanacak.

– Misafirin kullandığı nevresim, çarşaf, havlu ürünlerinin katlanması sırasında çırpma ve silkeleme işlemi yapılmayacak, toz ve partikül oluşumuna izin verilmeyecek.

SAUNA, MASAJ SALONLARI, SPOR SALONLARI, ÇOCUK KULÜPLERİ RİSKLİ

– Havuzların klor düzeyinin mevzuatta belirlenen seviyede olmasına dikkat edilecek. Sauna, masaj salonları, spor salonları ve çocuk kulüpleri mümkün olduğu kadar kullanılmayacak. Kullanımı halinde rezervasyonla sınırlı kayıt tutulacak. Mekanik temizliği ve havalandırmaları düzenli aralıklarla yapılacak. Oyun parklarında temizlenmesi zor oyuncak bulundurulmayacak.

– Konuklar arasında Kovid-19 ile uyumlu şikayetleri olanlar varsa diğer misafirlerden ivedilikle ayrılıp maske takılması ve sağlık birimine başvurması sağlanacak.

ÇALIŞANLARIN ÖZELLİKLE EL TEMİZLİĞİNE DİKKATİ SAĞLANACAK

– Koronavirüs tanısı kesinleşen hastanın odası 24 saat havalandırılacak, boş kalması sağlanacak. Otel çalışanlarına hijyen kurallarına ilişkin eğitim verilecek.

– Restoran çalışanları, el temizliğine dikkat edecek. Eller en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanacak, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptikleri kullanılacak.

– Çarşaf ve havlu gibi eşyalar 60 ila 90 derecede normal deterjanla makinede yıkanacak.

– Hasta kişi ile aynı odayı paylaşanların cerrahi (tıbbi) maske takması sağlanacak. Odalarında izole olmaları sağlanacak.

PERSONEL YAŞLILARIN KONTROLÜNE TİTİZ DAVRANACAK

– Huzurevi ve yaşlı bakım merkezlerindekiler arasında Kovid-19 ile uyumlu şikayetler olursa buralarda kalanların yüksek risk grubunda olması ve hayati risklerinin yüksekliği sebebiyle semptom ve bulguları (ateş, kan basıncı, nabız sayısı, solunum sayısı, şuur durumu ve oksijen satürasyonu) huzurevi sağlık personelince yakından takip edilecek.

– Huzurevleri ve yaşlı bakım merkezlerinin kendi nakil araçlarının temizliği Kovid-19 rehberinde belirtilen ambulans temizliği usul ve esaslarına göre yapılacak.

– Kişi ile aynı odayı paylaşanların cerrahi maske takması sağlanacak. Eğer olası olguya refakat etmezlerse odalarında izole olmaları sağlanacak.

Dünya Sağlık Örgütünden korona çağrısı: Sigara ve alkolü bırakın!

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder