19 Mart 2020 Perşembe

Koronavirüs testi için vatandaştan 1250 TL istiyorlar

Türkiye, koronavirüs konusunda test uygulamada diğer ülkelerin çok gerisinde. Şu ana kadar 8 bin test yapılırken, kendisine test yaptırmak isteyenlerden de 1250 TL’lik ücret talep edildiği öne sürüldü.

BOLD – Türkiye’de vaka sayısı 191’e çıkarken dün de 61 yaşındaki bir hasta hayatını kaybetti. Türkiye Tabipler Birliği’nin (TTB) günlerdir çağrı yapmasına ve Dünya Sağlık Örgütü’nün “test” uyarısına karşın Türkiye’de 8 bin civarında test yapıldı. Taşıyıcıların büyük bölümü saptanamadan sokakta dolaşıyor.

TEST MERKEZİ YETERSİZ

Cumhuriyet’ten Sibel Bahçetepe’nin haberine göre koronavirüs testlerinin yetersiz ve az sayıda merkezde yapılması, tabip odalarının en çok eleştirdiği konulardan biri olmuştu. Bu tartışmalar sürerken Sağlık Bakanlığı’nın bugüne dek kaç kişiye test yaptığı da merak konuları arasındaydı. Sağlık Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre, dün sabah saatlerine kadar Türkiye’de 8 bin 2 kişiye koronavirüs testi yapıldığı öğrenildi.

TESTLER ÜCRETSİZ OLMALI

TTB Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, bu rakamın çok yetersiz olduğunu belirterek, “Testlerin sayısı, yapıldığı merkezler artırılmalı ve ücretsiz olmalıdır” dedi. Prof. Sinan Adıyaman, “Birçok merkezde testler yapılmalı. Dünya Sağlık Örgütü, şüphelenilen her bir vakayı bulmaya, test yapmaya, izole etmeye, tespit etmeye ve her temasın izini sürmeye çağırdı. Bu nedenle 8 bin test çok çok az, testleri mutlaka artırmalıyız. Ne kadar test yapılırsa o kadar az hastalığın yayıldığını görüyoruz” dedi.

PARASI OLMAYANA TEST YOK İDDİASI

İstanbul’da bir özel laboratuvarın iki şubesinde 1250 TL’lik ücret karşılığı test yapıldığı, test yaptırmak için koronavirüs belirtisi veya doktor tavsiyesi aranmadığı öne sürüldü. İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Güray Kılıç, “Testler nasıl takip edilecek” diye sordu ve koronavirüs testlerinin ücretsiz olması gerektiğini belirtti. BirGün’ün haberine göre, Anadolu yakasındaki bir özel hastanenin de birkaç gün öncesine kadar koronavirüs testi yaptığı belirlendi. Ulaşılan hastanenin yetkilileri enfeksiyon hastalıkları bölümünde muayene ücretinin 370 TL olduğunu ve uzman hekimlerin gerek görmesi halinde de 1300 TL’ye koronavirüs testi yapıldığını aktardı.

Ankara Üniversitesi’nden ‘O’ doktora özür dileten açıklama!

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder