21 Mart 2020 Cumartesi

İnfaz erteleme beklenen tekliften hızlı yargılama çıktı

Koronavirüs salgını nedeniyle tüm dünyada hapishaneler boşaltılırken, AKP’nin Meclis Başkanlığına sunduğu yeni teklif, cezaevlerinin daha da dolmasını sağlayacak hızlı yargılama içeriyor. Muhalefet, infaz erteleme yerine hızlı yargılamanın getirilmesine tepki gösterdi.

BOLD – Uzun süredir çıkarılacağı ifade edilen ve salgın nedeniyle hızlanması gündeme gelen infaz erteleme ya da kısmi af, hızlı yargılama olarak TBMM’ye sunuldu. Düzenlemeyi yetersiz bulan muhalefet, tüm dünyadaki gibi salgından dolayı cezaevlerinin boşaltılmasına yönelik bir teklif getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

4 MİLYON DOSYA HIZLI BİR ŞEKİLDE SONUÇLANDIRILACAK

BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre koronavirüs salgınının ardından vatandaşlar cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlüler için af niteliğinde düzenlemeler beklerken AKP, hızlı yargılama için kanun teklifi hazırladı. İkinci Yargı Paketi niteliğindeki teklifle yaklaşık 4 milyon dosyanın daha hızlı ve az masrafla sonuçlandırılmasının hedeflendiği ifade edildi.

E-DURUŞMA DÖNEMİ BAŞLATILIYOR

Teklifin yasalaşması durumunda hukuk davalarında “e-duruşma” dönemi başlatılacak. Taraflar, tanıklar, bilirkişiler ve uzmanlar, duruşmalara bulundukları yerden SEGBİS aracılığıyla katılabilecek. Ticaret mahkemeleri ile fikri ve sınai haklar mahkemelerinin il merkezlerinde kurulacak. Tüketici hakem heyetlerinin görevi kapsamında olmayan tüketici uyuşmazlıklarında dava açılmadan önce ara buluculuk zorunlu hale getirilecek. Dava şartı olan arabuluculuğa başvuru ücretsiz olacak.

TAHLİYELERİN ÖNÜ AÇILMALIYDI

AKP’nin Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda değişiklik öngören teklifinin zamansız olduğunu dile getiren TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi CHP Milletvekili Murat Emir, “Bütün dünya olarak ve ülkece salgınla mücadele ediyorken Adalet Bakanlığından beklenen çok daha acil ve önemli düzenlemeler vardı. Başta cezaevlerindeki yoğunluğu azaltmak ve tahliyelerin önünün açılmasıydı. Tüm dünya bunu yapıyor” dedi.

TUTUKLULARIN TAHLİYELERİ KOLAYLAŞTIRILMALIYDI

İktidarın yanlış öncelikler belirlediğini söyleyen Emir, “AKP’nin seçimlerden önce kısmi af sözü de vardı. Şu durumda ise beklentiler karşılanmadı. Teklif metnine bakınca yargılamanın hızlanmasına yönelik usul değişiklikleri bulunuyor oysa cezaevlerinde yüzde 60 oranında tutuklu var. Tutuklama bir tedbir olmaktan öte cezalandırılmaya dönüştü. Bu koşullarda tutukluların tahliyesinin kolaylaştırılmasına dönük tedbirlere öncelik verilmeliydi” dedi.

İNFAZ DÜZENLEMESİ İÇİN ACELE EDİLMELİ

HDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, koronavirüsün cezaevlerinin de büyük bir sorun olduğunu belirterek, ülkelerin tüm olanaklarıyla mücadele ettiği koronavirüse karşı cezaevlerinin nüfusunun azaltılması gerektiğini ifade etti. İnfaz düzenlemesi için acele edilmesi gerektiğini söyleyen Dede, “Cezaevlerinde kalanların bağışıklık sistemi çöküyor. Kaygı uyandıran hususlar ortaya çıkmadan infaz düzenlemesi hayata geçirilmelidir” diye konuştu.

Koronavirüste rakamlar katlanıyor: Ölü sayısı 9’a çıktı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder