11 Haziran 2020 Perşembe

ABD’de koronavirüs vaka sayısı 2 milyonu geçti

Amerikan Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre ABD’de koronavirüs vaka sayısı 2 milyonu aştı. Fransa’da ise koronavirüs salgınıyla mücadele yönetimi konusunda geniş bir soruşturma başlatıldı.

BOLD – Amerikan Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre ABD’de koronavirüs vaka sayısı 2 milyon 66 bin kişiyi geçti.

Salgının başlangıcından bu yana Amerika’da 115 bin 137 kişi de hayatını kaybetti.

ABD, koronavirüs vaka sayısı ve can kaybı bakımından dünyada ilk sırada yer alıyor. ABD aynı zamanda bugüne dek 23 milyona yakın test yaparak yine dünyada en çok koronavirüs testi yapan ülke oldu.

VAKA SAYILARINDA ARTIŞ

Son günlerde ülkede vaka sayılarında yeniden artış gözlenmeye başladı. Uzmanlar bunun polisin siyah Amerikalılara karşı davranışlarını protesto gösterileri nedeniyle kalabalık grupların bir araya gelmiş olmasına bağlıyor.

Yaklaşık iki haftadır devam eden sokak gösterileri nedeniyle önümüzdeki günlerde vaka sayılarında daha da yüksek artışlar görülmesinin beklendiği ifade ediliyor.

Amerika’da ilk vaka, Ocak ayında görülmüş, 1 milyon vakaya da 28 Nisan tarihinde ulaşılmıştı. O günden bu yana ülkede günde ortalama tespit edilen vaka sayısı Nisan ayında 30 bin iken Haziran’da 21 bine gerilemiş durumda.

FRANSA’DA GENİŞ ÇAPLI SORUŞTURMA

Koronavrüs krizinden en çok etkilenen ülkeler arasında yer alan Fransa’da, hükumet ve yöneticilerie yönelik sert eleştiriler yargı ve yasama kurumlarında soruşturuluyor.

Paris Başsavcılığı, 46 ayrı suç duyurusunu birleştirerek, krizin yönetimi konusunda geniş bir soruşturma başlatma kararı aldıklarını açıkladı. Yargıya eş zamanlı olarak mecliste kurulan soruşturma komisyonu da ifadelerini almak üzere hükumet üyeleri ve bürokratları meclise çağırdı.

Fransız yargı sisteminde “şapka soruşturma” olarak tanımlanan ve benzer konulara ilişkin suç duyurularını bir çatı altında toplayan mekanizmayı harekete geçiren Paris Savcılığı’na, derneklerden 13, internet üzerinden şahsi başvurulardan da 33 olmak üzere toplam 46 ayrı suç duyurusunda bulunuldu. Savcılık bu suç duyurularını 14 ayrı başlık altında, tek ve kapsamlı bir soruşturma içinde topladı.

ULUSAL MECLİSTE SORUŞTURMA KOMİSYONU KURULDU

Yargının yanı sıra yasama organı Ulusal Meclis’te oluşturulan soruşturma komisyonu da hükumet hakkındaki iddiaları araştıracak. Başbakan Edouard Philippe, Philippe hükumetinde görev yapan iki sağlık bakanı Agnes Buzyn ve Olivier Veran, iki eski sağlık bakanı Xavier Bertrand ve Roselyne Bachelot, Klorokin tedavisini bulan enfeksiyolog Prof. Dr. Didier Raoult ve Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Jerome Salomon, Meclis Soruşturma Komisyonu’na ifade verecek.

Komisyon önce üst düzey bürokrat ve doktorları dinleyecek. Fransa’da 28 Haziran’da yapılacak 2. tur yerel seçimlerin hemen ardından, 30 Haziran’dan başlanarak hükümet üyeleri, komisyona ifade vermeye başlayacak. Meclis Soruşturma Komisyonu 6 ay boyunca bakan, bürokrat ve sağlık uzmanlarını dinledikten sonra Nisan 2021’de raporunu Meclis’e sunacak.

Fransa’da 155 bin kişi hastalığa yakalanırken, 29 bin 319 kişi hastalıktan dolayı hayatını kaybetti.

Türkiye ‘Oldukça şüpheli veri paylaşıyor’ denilerek korona araştırılmasına dahil edilmedi

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder