12 Haziran 2020 Cuma

Hükumet işçiye kıdem tazminatını mezarda verecek

Hükumet işçinin emekli olunca alacağı kıdem tazminatı ile ilgili fon kurmak için çalışma başlattı. Yapılan çalışmaya göre işçiye 75 yaşına kadar kıdem tazminatı verilmeyecek. İşçiler, 60 yaşında biriktirdikleri kıdem tazminatının ancak yüzde 25’ini alabilecek.

BOLD – AKP hükumeti, “Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES)” adıyla fona dönüştürmek istediği mevcut kıdem tazminatı sisteminde iki model üzerinde çalışıyor. Fon modeline göre işçiler, 60 yaşında biriktirdikleri kıdem tazminatının yüzde 25’ini alabilecek. Kalan paralarını ise 75 yaşında alabilecekler.

YÜZDE 2.5’İNİ İŞÇİ ÖDEYECEK

Bunları inceleyen sendika uzmanları, Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’a konuştu. Uzmanlar, modellerle ilgili şu bilgileri verdi: “Birinci modelde kıdem tazminatı, yıllık giydirilmiş brüt ücretin yüzde 8.33’üne (yüzde 5.33 (19 gün) + yüzde 3 (11 gün) karşılık gelecek. Yüzde 5.33 mevcut sistemle sürecek ve işverenlerin sorumluluğunda olacak. İşveren geri kalan yüzde 3’lük payı aylık bazda TES’e aktaracak. İsteğe bağlı ikinci modelde ise işveren brüt ücretin yüzde 4’ünü fona ödeyecek. İşçi de aldığı para “asgari ücret” ise brüt maaşın yüzde 0.5’i, “iki asgari ücrete kadar” ise yüzde 1.5’i, “iki asgari ücret ve üzeri” ise yüzde 2.5’ini ödeyecek. Devlet, asgari ücretin yüzde 1’ine kadar destek verecek. Damga vergisi, gelir vergisi indirimi, stopaj indirimi yapacak.”

İŞÇİNİN KIDEM TAZMİNATI ERİYECEK

“Hak kazanma koşullarını sağlayan 60 yaşında işçiye, tamamlayıcı emeklilik hesabında biriken paranın yüzde 25’i ödenecek. Kalan tutar emekli maaşına ilave edilecek. Ayrıca 60 yaşından önce ilk kez konut edinme, evlilik, ağır hastalık, işten çıkış (1 kez) durumlarında tamamlayıcı emeklilik hesabında biriken paranın yüzde 10-20’si ödenebilecek. Eğer bu modeller uygulanırsa öncelikle işçi 75 yaşına kadar toplu para alamayacak. İşverenler de toplu para yükünden kurtuldukları için gönlünce emekçileri işten çıkarabilecek. İş güvencesi azalacak. İşçinin kıdem tazminatı eriyecek. Yine toplu iş sözleşmeleri ile “ilave kıdem hakkı” alınmasının da önü kapanacak.”

“7 aylık hamile kızım bir haftadır hapiste tek başına!”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder