10 Haziran 2020 Çarşamba

İnfaz yasasının esastan iptali için başvuru süresi bitiyor: Son 5 gün

İnfaz Yasası’nın esastan iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurusu süresi 15 Haziran’da sona eriyor. CHP “bayramdan sonra” demişti ama hala başvurmadı.

BOLD – AKP ve MHP tarafından Koronavirüs (Kovid-19) salgının nedeniyle 14 Nisan’da Meclis’ten geçirilip siyasi tutukluların kapsam dışında bırakıldığı İnfaz Yasası’nın neden olduğu eşitsizliğe ilişkin tepkiler ve tartışmalar sürüyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) usulden iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesine (AYM) götürdü. AYM, CHP’nin başvurusunu değerlendirerek başvurunun kabul edilebilir olduğuna karar verdi ve başvuruyu usulen değerlendirme kararı verdi.

SÜRE DOLUYOR

Bu kararının ardından CHP bu kez de düzenlemenin esastan iptal edilmesi için AYM’ye başvuracağını açıkladı. 26 Mayıs tarihinde yapılan açıklamada düzenlemenin esastan iptali için AYM’ye başvurmak için tüm hazırlıkların tamamlandığı ve bayramdan sonra AYM’ye başvurulacağı açıklansa da henüz bir başvuru yapılmış değil. 15 Haziran’da bitecek olan başvuru süresine 5 gün kaldı.

Konuya ilişkin CHP’ye çağrıda bulunan Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Eş Genel Başkanı Ayşe Acinikli, “Bu kadar ağır hareket edilmesinin umutlarını kırdığını” söyledi.

CHP’NİN TAVRINI ANLAMAKTA ZORLANIYORUZ

AYM’nin bireysel başvurularda 30 gün süre, Meclis’in üye tam sayısının en az beşte biri tarafından yapılacak başvurularda ise 60 gün süre belirlediğine dikkat çeken Acinikli, İnfaz Yasasında değişiklik yapan kanun 15 Nisan’da Resmi Gazete’de yayınlandığı için son başvuru süresinin 15 Haziran olduğu hatırlatmasında bulundu.

Acinikli, “Haklarında yakalama kararı çıkartılan ve milletvekillikleri düşürülen Enis Berberoğlu’na korona izni verilip Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’na bu iznin verilmemesi bile infaz yasasındaki düzenlemeden kaynaklıdır. Biz de AYM’ye yapılacak bu başvurunun bu kadar gecikmesini anlamlandırmakta zorlanıyoruz ve bir an önce bu başvurunun yapılmasını ümit ediyoruz” dedi.

Korona tablolu güncel ekonomik veriler sosyal medyayı salladı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder