11 Haziran 2020 Perşembe

İktidarın geleceği Z Kuşağı’nın elinde: Yüzde 77’si Cumhur İttifakı’nı tercih etmedi

Gezici Araştırma’nın 20 yaş altını temsil eden Z Kuşağı ile yaptığı ankete göre 2018’de ilk oyunu kullanan kişilerin yüzde 76,7’si Cumhur İttifakı’nı seçmedi. 2023’te oy hakkı olan her 5 kişiden biri Z kuşağından…

BOLD – Türkiye geneli sosyal, ekonomik, politik ve kültürel konularla ilgili seçmen algısını belirlemek üzere 12 il ve 18 ilçede Z Kuşağı anketi yapıldı. Gezi Araştırma’nın çalışması 20 yaş ve altını temsil eden bin 62 kişilik Z grubuyla yüz yüze gerçekleşti. Sözcü’den Deniz Zeyrek’in haberine göre Gezici Araştırma Merkezi Başkanı Murat Gezici’nin ‘Z Kuşağı’na Ait Araştırma Raporu’nda öne çıkanlar şu şekilde:

5-6 SİYASİ PARTİNİN OYUNA DENK NÜFUSA SAHİPLER

Şu an 20 yaş ve altı milenyum sonrası bireyler Z Kuşağı diye tanımlanıyor. 2023 seçimlerinde her 5 kişiden biri Z Kuşağı olacak. Bu yeni seçmen önünde set oluşturanlar seçimin kazananı olamayacak.

Ana muhalefetin oyuna yakın oya sahip, 5-6 siyasi partinin oyuna denk bu nüfus, siyasilerin yeni odak grupları olacak. 2018 seçimlerinde ilk defa oy kullananların yüzde 76,6’sı Cumhur İttifakı’na oy vermedi.

2023 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİN BELİRLEYİCİSİ KUŞAK

Özellikle 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimde Z Kuşağı kesinlikle belirleyici. Y Kuşağı’nın son dönemindeki gençler de hemen hemen Z Kuşağı’nın hassasiyetlerini paylaşıyor.

Dünyadaki teknolojik gelişmeleri takip eden, dijital dil kullanabilen, Türkiye’yi tüm dünyaya açabilecek yetkinliğe sahip, gençlere istihdam güvenini verebilen aday tercih edilmeli.

HAKLAR KONUSUNDA EŞİTLİK TEMELLİ ANLAYIŞA SAHİPLER

Z Kuşağı’nın insan hakları, hayvan hakları, cinsiyet ayrımcılığı gibi konularda duyarlılığı ön planda. Haklar konusunda eşitlik temelli anlayışa sahip. Z Kuşağı’nın yüzde 45’i herkesin eşit ve benzer haklara sahip olduğu görüşünü savunuyor.

Bu kuşak için ırk, cinsiyet, din, dil, mezhep gibi unsurlar düşük öneme sahip. ‘Farklı bir din veya mezhebe ait biriyle evlenebilirim’ diyenlerin oranı bundan önceki nesilde yüzde 32,8’ken, Z Kuşağı’nda 82,2.

AB’YE DESTEK X VE Y’DE YÜZDE 35,6 İKEN Z’DE 78,6 ORANINDA

Z Kuşağı’nın yüzde 15,7’si namaz kılma, oruç tutma gibi dini inançlarının gerekliliğini yerine getiriyor. Yüzde 55,8’si ise bu gereklilikleri yerine getirmiyor. Yüzde 28,5’i de inançsız.

Z Kuşağı haricindekilerin yüzde 62’si oruç tutuyor. Yüzde 32’si ise düzenli ibadet ediyor. Z Kuşağı’nın yüzde 76,4’ü adalet, demokrasi, ifade ve düşünce özgürlüğü, liyakat, israf, sanat gibi kavramları önemli buluyor. AB’yi destekleyenlerin oranı Z Kuşağı’nda yüzde 78,6, X ve Y kuşaklarında oran yüzde 35,6.

Literatürde 1980’den önce doğmuş nesil X, 1980-2000 arası Y, 2000 sonrası ise Z kuşağı diye anılıyor.

Perinçek yüzünden AKP’den kovulduğu iddia edilen Şamil Tayyar’dan partisine uyarı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder