Gezici Araştırma’nın 20 yaş altını temsil eden Z Kuşağı ile yaptığı ankete göre 2018’de ilk oyunu kullanan kişilerin yüzde 76,7’si Cumhur İttifakı’nı seçmedi. 2023’te oy hakkı olan her 5 kişiden biri Z kuşağından…
BOLD – Türkiye geneli sosyal, ekonomik, politik ve kültürel konularla ilgili seçmen algısını belirlemek üzere 12 il ve 18 ilçede Z Kuşağı anketi yapıldı. Gezi Araştırma’nın çalışması 20 yaş ve altını temsil eden bin 62 kişilik Z grubuyla yüz yüze gerçekleşti. Sözcü’den Deniz Zeyrek’in haberine göre Gezici Araştırma Merkezi Başkanı Murat Gezici’nin ‘Z Kuşağı’na Ait Araştırma Raporu’nda öne çıkanlar şu şekilde:
5-6 SİYASİ PARTİNİN OYUNA DENK NÜFUSA SAHİPLER
– Şu an 20 yaş ve altı milenyum sonrası bireyler Z Kuşağı diye tanımlanıyor. 2023 seçimlerinde her 5 kişiden biri Z Kuşağı olacak. Bu yeni seçmen önünde set oluşturanlar seçimin kazananı olamayacak.
– Ana muhalefetin oyuna yakın oya sahip, 5-6 siyasi partinin oyuna denk bu nüfus, siyasilerin yeni odak grupları olacak. 2018 seçimlerinde ilk defa oy kullananların yüzde 76,6’sı Cumhur İttifakı’na oy vermedi.
2023 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİN BELİRLEYİCİSİ KUŞAK
– Özellikle 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimde Z Kuşağı kesinlikle belirleyici. Y Kuşağı’nın son dönemindeki gençler de hemen hemen Z Kuşağı’nın hassasiyetlerini paylaşıyor.
– Dünyadaki teknolojik gelişmeleri takip eden, dijital dil kullanabilen, Türkiye’yi tüm dünyaya açabilecek yetkinliğe sahip, gençlere istihdam güvenini verebilen aday tercih edilmeli.
HAKLAR KONUSUNDA EŞİTLİK TEMELLİ ANLAYIŞA SAHİPLER
– Z Kuşağı’nın insan hakları, hayvan hakları, cinsiyet ayrımcılığı gibi konularda duyarlılığı ön planda. Haklar konusunda eşitlik temelli anlayışa sahip. Z Kuşağı’nın yüzde 45’i herkesin eşit ve benzer haklara sahip olduğu görüşünü savunuyor.
– Bu kuşak için ırk, cinsiyet, din, dil, mezhep gibi unsurlar düşük öneme sahip. ‘Farklı bir din veya mezhebe ait biriyle evlenebilirim’ diyenlerin oranı bundan önceki nesilde yüzde 32,8’ken, Z Kuşağı’nda 82,2.
AB’YE DESTEK X VE Y’DE YÜZDE 35,6 İKEN Z’DE 78,6 ORANINDA
– Z Kuşağı’nın yüzde 15,7’si namaz kılma, oruç tutma gibi dini inançlarının gerekliliğini yerine getiriyor. Yüzde 55,8’si ise bu gereklilikleri yerine getirmiyor. Yüzde 28,5’i de inançsız.
– Z Kuşağı haricindekilerin yüzde 62’si oruç tutuyor. Yüzde 32’si ise düzenli ibadet ediyor. Z Kuşağı’nın yüzde 76,4’ü adalet, demokrasi, ifade ve düşünce özgürlüğü, liyakat, israf, sanat gibi kavramları önemli buluyor. AB’yi destekleyenlerin oranı Z Kuşağı’nda yüzde 78,6, X ve Y kuşaklarında oran yüzde 35,6.
Literatürde 1980’den önce doğmuş nesil X, 1980-2000 arası Y, 2000 sonrası ise Z kuşağı diye anılıyor.
medyaboldPerinçek yüzünden AKP’den kovulduğu iddia edilen Şamil Tayyar’dan partisine uyarı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder