13 Haziran 2020 Cumartesi

Prof. Dr. İvet Bahar: “Yıl sonuna kadar bir aşı veya ilaç bulunur”

ABD Bilim Akademisi’nin ilk Türk üyesi Prof. Dr. İvet Bahar, koronavirüse karşı yıl sonuna kadar çok etkili olmasa da bir aşı veya ilaç bulunacağını inandığını ifade etti.

BOLD – Prof. Dr. İvet Bahar, ABD’nin önemli laboratuvarlarından birinin başkanı. ABD Bilim Akademisi’ne seçilen ilk Türk bilim kadını Prof. Dr. Bahar ve ekibi koronavirüs (Kovid-19) ile ilgili 3 ayrı çalışma yürüttüklerini söyledi. Yıl sonuna kadar en az bir aşı veya ilaç ortaya çıkacağını ifade eden Bahar’ın Cumhuriyet’ten Özlem Yüzakı’na verdiği röportajda ilgili kısım şöyle:

ÇOCUKLARDA SİSTEMİK ŞİDDETLİ REAKSİYONLAR GÖZLEMLENİYOR

Kovid-19 ile ilgili neler yapıyorsunuz?

Çok yönlü çalışıyoruz. Biri virüsün hücre zarından girişini engelleyecek ilaç geliştirmek. İkincisi, bugüne kadar kullanılan bütün ilaçların SARS-CoV-2 virüsüne karşı etkisine ilişkin yoğun analizler yapıyoruz. Üçüncüsü virüsteki genetik farklılaşmalar (mutasyonlar) ve etkilerine yönelik. Son zamanlarda gerek New York gerekse bazı doğu eyaletlerinde Kovid-19’a çocukların da yakalandığı, sistemik (toksik şok) şiddetli reaksiyonlar gözlemleniyor. Bazı mutasyonların semptomları tetikleyebileceği, bağışıklığı aşırı uyarma/tepkilere sebep olabileceği sonucuna vardık. İlk neticeleri yayımlanmak üzere gönderdik.

ÇOK BASİT KURALLAR YETERLİ HİJYEN SOSYAL MESAFE VE MASKE

Yeni bir ilacın veya aşının bulunması ne kadar zaman alacak?

Sanırım yıl sonuna kadar, çok etkin olmasa da en az bir aşı veya ilaç bulunacak ve zamanla daha da geliştirilecek. Ancak daha önemlisi süreçte kendimizi korumamız. Çok basit kurallar yeterli: Hijyen, sosyal mesafe, ve maske takmak bunların başında. Uzakdoğu ülkelerinin başarısı (ilaç/aşı bulunmadığı halde vaka ve ölüm sayılarını düşük tutabilmeleri) önlemlerin dikkatli uygulanmasından kaynaklanıyor.

İngiltere’yi geçen Brezilya korona ölümlerinde ABD’den sonra ikinci

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder