11 Haziran 2020 Perşembe

Bakanlık açıkladı: Kene 15 cana mal oldu!

Geçen yıllara göre artış gösteren Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığıyla ilgili Sağlık Bakanlığı açıklama yaptı. Vaka sayısının 480’e ulaştığı, 15 vatandaşın hayatını kaybettiği ilan edildi.

BOLD – Sağlık Bakanı Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe başkanlığında toplanan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Bilim Kurulu, bu sene geçen yıla göre artış gösteren vaka sayıları ve hastalığın seyrine ilişkin bilgi verdi. İç Anadolu’nun kuzeyi, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzeyinde yoğunlaşan rahatsızlığa bağlı can kaybı oranının yüzde 4’lerde olduğu bildirildi.

KENELERİN BELLİ OLMASI İÇİN AÇIK RENKLİ KIYAFET GİYİLMELİ

10 Haziran itibarıyla ülke geneli vaka sayısının 480’e ulaştığı, 15 vatandaşın hastalık sebebiyle hayatını kaybettiği aktarıldı. Kene tutunması ve kene ile temasla bulaşan KKKA’ya karşı alınması gereken tedbirler şu şekilde sıralandı:

Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene riskli alanlara gidilirken, vücudu örten giysiler giyilmeli. Pantolon paçaları çorap içine sokulmalı. Ayrıca açık renkli kıyafetler tercih edilmeli.

KENEYİ KENDİ ÇIKARAMAYANLAR SAĞLIK KURULUŞLARINA BAŞVURMALI

Riskli alandan dönüşte vücutta kene olup olmadığı kontrol edilmeli. Tutunmuşsa vakit kaybetmeden, çıplak elle dokunmama şartıyla tutunduğu en yakın yerden bez, naylon poşet, eldiven vb. ile çıkarmalı. Kişi kendi çıkaramadığı halde en kısa sürede en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı.

Hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak elle temas edilmemeli.

Normalleşme sağlık çalışanlarının yükünü artırdı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder