27 Kasım 2020 Cuma

Avrupa Parlamentosu’ndan Türkiye’ye ‘sert yaptırım’ çağrısı

Avrupa Parlamentosu (AP), Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmaları yüzünden Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında yaşanan kriz nedeniyle Aralık zirvesinde Türkiye konusunu görüşecek olan AB liderlerine, “sert yaptırım” kararı alınması yönünde çağrı yaptı.

BOLD – AP, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de bir oldubittiyi dayatma girişiminin ardından 46 yıldır kapalı tutulan Maraş kentinin kısmen açılması kararını kınadı. “Bu tek taraflı ve yasa dışı karar” nedeniyle, 10-11 Aralık’ta toplanacak AB Konseyi’ni Türkiye’ye yaptırım uygulamaya çağırdı. AP’nin bağlayıcı olmayan, “tavsiye niteliğindeki” kararında, “Türkiye’nin yasadışı eylemlerine karşı harekete geçilmesi ve sert yaptırım uygulanması” istendi.

AP’nin en büyük grubu Avrupa Halk Partisi (EPP) tarafından, “Türkiye’nin yasadışı eylemlerinin ardından Maraş’ta artan gerilim ve müzakerelerin acilen yeniden başlatılması ihtiyacı” başlıklı karara, 631 parlamenter lehte, 3 parlamenter ise aleyhte oy kullandı. Oylamada, 59 parlamenter çekimser kaldı.

“PROVOKATİF VE YASADIŞI”

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki doğal gaz faaliyetlerinin “provokatif” ve “yasadışı” olarak nitelendirildiği karar metninde, AB’nin “sert yaptırımlarla yanıt vermesi” gerektiği talep edildi ve Türkiye’nin faaliyetleri kınandı.

ERDOĞAN’IN ZİYARETİNE ELEŞTİRİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ziyaretine ve Maraş’ın kısmen açılması kararına atıfta bulunulan kararda, Türkiye’nin “sahada yeni bir gerilim yarattığı, bu adımın iki taraf arasındaki uçurumu derinleştirdiği, Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümünü olasılığını da tehdit ettiği” belirtildi.

Kararda, “Türkiye’den Kıbrıs’taki güçlerini çekmesi ve BM gözetimindeki Maraş’ı da gerçek sahiplerine vermesi” istendi. Türkiye’nin tek taraflı adımlarına karşı AB’nin “birlik içindeki konumunu sürdürmesi gerektiği” vurgulandı. Kararda, Avrupa Konseyi’nden de Türkiye’ye yaptırım uygulanması çağrısı yapıldı, Türkiye’nin yaptırım kararını ancak “diyalog, samimi işbirliği ve sahada somut ilerleme ile önleyebileceği” vurgulandı.

“TÜRKİYE, BÜYÜK JEOPOLİTİK İHTİRASLAR PEŞİNDE”

Kabul edilen metinde Türkiye’nin dış politikasına da değinildi. Türkiye’nin Dağlık Karabağ’a açık desteği, ayrıca Ankara’nın Suriye ve Libya’da oynadığı rolün de Türkiye’nin “jeoekonomik çıkarlar” ve “büyük jeopolitik ihtiraslar” üzerinden hareket ettiğini gösterdiği belirtildi. Kararda tüm bunlarla birlikte giderek artan ve sürekli şekilde Türkiye’nin Avrupa değerlerinden ve kurallarından uzaklaştığı, Türkiye-Avrupa ilişkilerinin de tarihi düşük seviyeye gerilediği değerlendirmesi yapıldı.

BAĞLAYICILIĞI YOK, TAVSİYE NİTELİĞİNDE

AP’de kabul edilen karar metininin hukuki bir bağlayıcılığı bulunmuyor. Ancak 10-11 Aralık tarihlerinde düzenlenecek AB liderler zirvesi için bir tavsiye niteliği taşıyor. AB liderler zirvesinde Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki politikası nedeniyle Ankara’ya yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı konusunda karar verilecek.

ANKARA VE LEFKOŞA’DAN AP KARARINA TEPKİ

AP’nin Kıbrıs konusunda Türkiye’ye yaptırım çağrısı yaptığı tavsiye kararına Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’tan tepki geldi.

Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada AP’de Türkiye ve Kuzey Kıbrıs hakkında kabul edilen tavsiye kararının tümüyle reddedildiği belirtilerek, kararın bağlayıcılığının bulunmadığı hatırlatıldı.

KKTC Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada da “AP aldığı bir kararla, bir kez daha Kıbrıs Türk halkını yok saymakta ve Türkiye’yi haksız bir şekilde suçlama oyununa devam etmektedir” denildi.

FRANSA VE YUNANİSTAN’DAN AB’YE BASKI

Bu arada Fransa, Doğu Akdeniz krizi ile ilgili Türkiye’ye yaptırım uygulaması için Avrupa Birliği’ne baskılarını sürdürüyor.

Paris yönetimi, AB’nin 1 Ekim’deki yaptırım ihtarına rağmen AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geri adım atmadığını söylüyor.

Yunanistan da Fransa gibi Türkiye’nin AB’nin ikazlarına uymayı reddettiğini söyleyerek yaptırım uygulanması talebini yineledi. Yunan Hükumet Sözcüsü Stelios Petsas, doğal gaz arama faaliyetlerinin, Doğu Akdeniz müzakerelerinin yeniden başlatma çabalarını baltaladığını ifade etti.

Petsas, “Avrupa saf değil, Türkiye’ye gidişatı değiştirmek için bir fırsat sunuldu ama kullanmayı tercih etmedi” diye konuştu.

AB liderleri, Türkiye ile olan gerilimin de aralarında olduğu dış politika konularını ele almak üzere 10-11 Aralık’ta toplanacak.

Avrupa Parlamentosu Türkiye için ilk kez ‘üyelik’ dışında bir ilişki modeli önerdi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder