27 Kasım 2020 Cuma

Ayakta kalma mücadelesi veren küçük esnaf sokağa iniyor

Ekonomik krizle boğuşan, koronavirüsle mücadele kapsamında getirilen kısıtlamalarla daha da sıkıntılı duruma düşen esnaflar, sokağa iniyor. Pandemi gerekçesiyle kapatılan küçük işletmelerin sahipleri, Kadıköy’de eylem yapacak.  

BOLD – Salgının faturasıyla boğuşan küçük esnaf, sokağa çıkıyor. Herhangi bir teşvik, kira desteği, vergi affı veya fatura desteğinde bulunulmadan kapatılan işletmelerin bağlı olduğu esnaf dernekleri, bugün Kadıköy’de eylem yapacak. Esnaflar, koronavirüsten mi, yoksa açlıktan mı ölecekleri ikileminde kaldıklarını kaydetti.

KAPATILAN İŞLETMELERDEN VERGİ ALINIYOR

Birgün’den Meral Danyıldız’a konuşan Kadıköy Esnaf Derneği Başkanı Tuncay Savaşlı, milyonlarca çalışanı olan işletmelerin kapatıldığını belirterek, tüm vergilerin alınmaya devam ettiğine dikkat çekti. Bankalardan faizsiz kredi verilmesini talep ettiklerini belirten Savaşlı, “Mevcut kredilerimizin ise bir yıl ötelenmesini istiyoruz. Toplu taşımalar çalışıyor, AVM’ler açık, sanki pandemiyi yaratan içkili mekânlarmış gibi bir algı oluşturulmaya başlandı. Her yer açık, tek çalışmayanlar tekel bayiler, içkili mekânlar, kafeler… Biz nasıl karnımızı doyuracağız?” dedi.

ÇAREYİ SOKAĞA ÇIKMAKTA BULDUK

Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği (BEYDER) Başkanı Aydın Kalaycı ise günah keçisi ilan edildiklerinin altını çizdi. Çareyi sokağa çıkmakta bulduklarını aktaran Kalaycı, “Dokuz aydır kapalı olan bir sektörümüz var. Akabinde haziranda yalnızca restoranlar açıldı. Diğer işletmelerin ise hepsi kapatıldı, hiçbir destek verilmedi. AVM’ler, toplu taşımalar kalabalık ama bu iş sanki meyhanelerden, barlardan geçiyormuş gibi bir algı yarattılar” diye konuştu.

SADECE BEŞİKTAŞ’TA BİNLERCE KİŞİ İŞSİZ KALDI

Beşiktaş Esnafları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Hasan Durmuş da, pandeminin en büyük zararının esnafa olduğunu belirterek, “Sokağa çıkmak için geciktik bile. Taleplerimizi yüksek sesle haykıracağız. Sadece Beşiktaş’ta bir ayda binlerce insan işsiz kaldı” dedi. Avcılar Cafe-Bar İşletmecileri Derneği (AKİD) Başkanı Murat Akbaş da yönetememe sorununun faturasının halka kesildiğini ifade etti. Akbaş, “Hak arama mücadelemizin bir parçası olduğu için sokaktayız” dedi.

DAHA NE KADAR DEVAM EDECEĞİ BELLİ DEĞİL

Türkiye Tekel Bayileri Platformu İstanbul Temsilcisi Ali Ekber Uçur ise çok yakın zamanda kapanmaya başlayacaklarını belirterek, “Bir teşvik verilmezse, tedbir alınmazsa biz çok yakın zamanda ‘tekel tekel’ kapanacağız. Bunların olmasını istemiyoruz. Devletin koronavirüs tedbirlerini Avrupa’da birçok ülke de alıyor ama esnafını da halkını da düşünüyor. Bizde ise böyle bir şey yok. Biz esnaf artık açlıktan mı yoksa koronavirüsten mi öleceğiz diye ikileme giriyoruz. Daha ne kadar devam edeceği belli değil. Belirsizlik içinde, yarınımızı bilmeden yaşayıp gidiyoruz” dedi.

Trump: Seçiciler Kurulu onaylarsa Beyaz Saray’ı terk edeceğim

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder