25 Kasım 2020 Çarşamba

Kamu, dernek ve vakıflara verdiği parayı Sayıştay’dan sakladı

Dernek ve vakıflara kamu tarafından verilen paraların Sayıştay’dan gizlendiği ortaya çıktı. Bütçe uzmanı ekonomist Aziz Konukman, kamu idarelerinin yaptıkları para transferlerinin yarısı hakkında Sayıştay’a bilgi vermediğini açıkladı. Konukman ayrıca kamu kaynağından beslenen dernek ve vakıfların gizlendiğini söyledi.

BOLD – Merkezi Yönetim Bütçesinde cari transferler kaleminin altında yer alan “Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlara Yapılan Transferler” başlığı, Meclis’te görüşülen 2021 yılı bütçesinde tartışmaların odağında. Söz konusu başlık altında kimlere, ne kadar ve hangi kriterlerle ödenek transfer edildiğinin belli olmadığını belirten bütçe uzmanı ekonomist Prof. Dr. Aziz Konukman, 134 kamu idaresinin Sayıştay’a bilgi vermediğini kaydetti.

HANGİ DERNEK VE VAKFA, NE KADAR PARA AKTARILDI?

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Konukman kamu idarelerinin yarısına yakınının “Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlara” yani vakıf ve derneklere yaptığı transferler hakkında Sayıştay’a bilgi vermediğini belirtti. Konukman, “Bunu, Sayıştay’ın idari kurumlar üzerinde yaptığı Faaliyet Genel Değerlendirme Raporu’nda görüyoruz. Sayıştay tarafından değerlendirmeye tabi tutulan kamu idarelerinden 30 kamu idaresi, faaliyet raporunu yayınlamamış, dolayısıyla da göndermemiş. Ama faaliyet raporunu gönderen 134 kamu idaresi ise Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlara yaptığı aktarım hakkında bilgi vermemiş.” dedi.

İDARELERİN YARISI BİLGİ VERMEDİ

Konukman’ın paylaştığı bilgiye göre kamu idaresi sayısı 313. Bunların 30’u faaliyet raporunu yayınlamamış, yayımlayan 283 idarenin 134’ü yani idarelerin yüzde 47,5’i ise kuruluşlara yaptığı transfer hakkına bilgi vermedi. Bilgi verenlerin idare faaliyet raporlarında ise söz konusu yardım ve harcamalara ilişkin herhangi bir değerlendirme yapılmadı.

“Meclis’in ve Sayıştay’ın bu hukuksuz durumu ortadan kaldırmak için adım atması gerekiyor” diyen Konukman’ın tespitlerine göre 2019 yılında genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri tarafından Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlara Yapılan Transferler toplamı yaklaşık 6,5 milyar TL’ye ulaştı. Ancak bu hesabın içinde 164 kamu idaresince yapılan transferler yer almıyor. 2019 yılında genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri tarafından Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlara Yapılan Transfer tutarının 7,1 milyar olarak gerçekleştiğini ifade eden Konukman “Bizim yaptığımız bu tür bir analizin, Sayıştay denetim raporunda yapılmamış olması oldukça manidardır.” ifadelerini kullandı.

 İKİ VAKFA YAPILAN TRANSFER GİZLENDİ

Konukman’ın ilginç bulduğu bir diğer ayrıntı ise Türkiye Maarif Vakfı ile Yunus Emre Vakfı’na yapılan transferlerin gizlenmesi. “Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlara Yapılan Transfer” başlığını taşıyan bütçe kodunda alt kalem olarak yer alan Türkiye Maarif Vakfı’na herhangi bir aktarımın yapılmamış olarak görüldüğünü söyleyen Konukman, “Oysa 2020 Yılı Bütçe Gerekçesi kitabının Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa Eklenecek Belgeler bölümünde yer alan Merkezi Yönetim Bütçesinden Yardım Alan İdare, Kurum ve Kuruluşlar başlıklı 5 nolu tabloda; Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlara Yapılan Transferler kalemi kapsamında bu vakıf için 2019 yılında başlangıç ödeneği olarak 279,0 milyon lira öngörülmüş. Bu ödeneğin kullanılmamış olmasını mümkün değil.  Yine bir başka ilginç nokta ise, ilgili bütçe kodunda yer almayan Yunus Emre Vakfı’na yapılan transferin gizlenmesi. Bütçe Gerekçesi kitabının 5 nolu tablosunda ise bu vakfa 140,0 milyon liralık bir transfer öngörülmüş” diye aktardı.

Konukman, bu iki işlemden hareketle bu iki vakfa yapılan transferlerin cari transferlerin başka bir kaleminde gösterilerek gizlenmiş olduğu sonucuna ulaştığını dile getirerek, “Bu öngörülenleri gerçekleşmiş kabul ederek, bunları Dernek, Birlik, Kurum, Kuruluş, Sandık vb. kuruluşlar için gerçekleşen tutara ekleyerek, toplam tutarı 2,1 milyar olarak yeniliyor. Kaldı ki, doğru yaklaşım da budur. Kamu İdarelerince Hazırlanacak Faaliyet Raporları Hakkında Yönetmelik vakıfları bu kuruluşlara ekliyor” tespitinde bulundu.

 DERNEK VE VAKIFLAR DA GİZLENİYOR

Konukman, Sayıştay ile birlikte diğer raporlarda transfer yapılan dernek, birlik, kurum, kuruluş, sandık vb. kuruluşların hangi kuruluşlar olduğuna ilişkin bir bilginin sunulmadığına değinerek, “Bu bilgi verilmiş olsa bile, tek başına yeterli değil. Bu kuruluşlar hangi kritere göre seçiliyor? Belirlenen kriter ne ölçüde objektif? Seçilen bir kuruluş bu özelliğini kaybetmesine rağmen yardım almaya devam ediyor mu? Bu yardımlar o kuruşun kamu yararına çalışmasında ne ölçüde bir yarar sağlıyor? Yandaş dinci dernek, vakıf ve cemaatlere yardım yapılıyor mu? Kamu idareleri bütçelerinden yardım alan bu kuruluşların faaliyetlerine ilişkin bir değerlendirme yapıyor mu?” diye sordu.

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder